Hírek

Elöntötte a víz vasárnap reggelre Petőfi-telepet

2024. június 10., 19:13

Elöntötte a víz vasárnap reggelre Petőfi-telepet. Az előző éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadékot nem volt képes elnyelni a vízzel telítődött talaj, se az esővízelvezető-rendszer. Feltelt a közelben lévő Gaj-árok is, 30 ház került veszélybe. A helyiek összefogásával folytak a védekezési munkák.

Elöntötte a víz vasárnap reggelre Petőfi-telepet

Így nézett ki vasárnap délelőtt a Hattyú utca Szombathely petőfi-telepi városrészén. Az alacsonyabban fekvő területeken állt a víz, gumicsizmában tudták csak megközelíteni házaikat az emberek. Teljesen megteltek az esővíz-elvezetők.

Reggel fél 7-től kezdve helyiek töltötték a homokzsákokat, hogy megvédjék házaikat az ártól.

Hegedüs Árpád

"Komplett ingatlanom, a miénk van legmélyebben, két ház van, ami legnagyobb veszélyben volt, ezeknek kellett reggel mihamarabb elkezdenünk a homokzsákokkal való körbevételét."

A Vasivíz Zrt. szippantós autója is segített a védekezésben, a katasztrófavédelem pedig nagyteljesítményű szivatyúkat állított üzembe.

Szuhogyi-Balogh Nikoletta - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Több mint 40 riasztás érkezett éjszaka és hajnalban a tűzoltó egységekhez, legtöbb a szombathelyi, körmendi és sárvári járásból. Petőfi-telepen utakat öntött el a víz, a műveletirányító tisztek koordinálták a helyi erők védekezését, szivattyúzást hajtottak végre, és homokzsákolást."

Összefogtak a városrészen élők, 50-en, 60-an segédkeztek. Az asszonyok gondoskodtak az ellátásukról: harapninvalóval, italokkal kínálták a védekezésben részt vevőket.

Szabóné Császár Rebeka

"Reggel kaptuk a csengetős ébresztőt a szomszédoktól, hogy tudunk-e segíteni, a férjem homokzsákol, mi pedig étkezéssel segítjük az itt dolgozókkal legalább érkezéssel, szomjoltóval. 3 gyerek mellett könnyen vagyok, sok csemege van otthon. Úgy döntöttünk, kihozunk minden csemegét, amit otthon találunk, és megvendégeljük a falubelieket."

Tíz éve hasonló árvíz sújtotta a területet, azóta se épült se gát, se átemelő.

Hegedüs Árpád

"Akkor is a Gaj-árok öntött ki, mint most, azóta se oldódott meg a Gaj-árok problémája, se gátat, se átemelőt nem sikerült kiépíteni, és egy nagyobb felhőszakadásnál sajnos esélyes, hogy kilépjen a Gaj-árok a medréből."

Nemény András polgármester is kilátogatott a helyszínre. Azt mondta, biztosítani fogják a szükséges anyagi támogatást, hogy megoldódjon a probléma.

Nemény András - polgármester

"Ez a kármentés, de a megoldást az árok lezárása jelentené, ami megakadályozná a víz továbbfolyását, ezt is meg fogjuk csinálni a későbbiekben."