Hírek

Elsősegélykártyákat adtak át a Szivárvány Óvoda csoportjainak a “Segítés városa” program keretében

2023. május 25., 22:07

Elsősegélykártyákat adtak át a Szivárvány Óvoda csoportjainak a “Segítés városa” program keretében. Ezek segítségével a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek az elsősegélynyújtás alapjaival. A Horváth Balázs mentőtiszt ötlete alapján készített kártyákat 108 óvodai csoportnak juttatják el.

Elsősegélykártyákat adtak át a Szivárvány Óvoda csoportjainak a “Segítés városa” program keretében

Játszva tanulhatják meg a Szivárvány Óvoda csoportjai, hogyan kell egészségügyi segítséget nyújtani vészhelyzetben. Az elsősegélykártya ötlete Horváth Balázs mentőtiszt fejéből pattant ki, körülbelül fél év alatt sikerült is megvalósítani Némethné Mester Anett grafikus segítségével.

Horváth Balázs - mentőtiszt, egészségügyi tanár
“A kártyajáték úgy jött létre, hogy nekem van két gyermekem, és nagyon szeretünk otthon társasozni, és van több ilyen hasonló párosítós kártyajátékunk otthon, és tavaly egyik ilyen napon játszottunk, és gondoltam egyet, hogy nekem testhez fekszik az, hogy elsősegélynyújtás tematika, meg egészségügyi tematikájú kártyajáték, és ennek utána jártam, némi piackutatás után hamar kiderült, hogy ilyen még nincsen, és igazából gondoltam egy nagyot, hogy akkor létre kellene hozni egyet.”

A kártyák ismeretanyagát az óvodás korosztályhoz igazították.

Ganzerné Dávid Gabriella - intézményvezető, Szivárvány Óvoda
“Nem lehet elég korán kezdeni, és az érzékenyítést, és az ezekkel az elsősegély ismeretekkel kapcsolatos információkat érdemes már nagyon kora gyermekkorban elindítani, nagyon kora gyermekkorban megismertetni a gyerekeket ezekkel az ismeretekkel, hogy aztán felnőve teljes mértékben sajátjukként tekintsék ezeket az ismereteket, és hát akár a családon belül, akár a felnőtt korban idősebbek számára is segítséget tudjanak tartani.”

Az ilyen játékok alkalmassá teszik a jövő generációját arra, hogy az egészségügyi vészhelyzetekkel bátrabban, hatékonyabban tudjanak szembenézni.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, ügyvezető elnök, Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány
“A szervezett embermentés Magyarországon már 130 éves és 75 éve alapították az Országos Mentőszolgálatot. Mára be kell látnunk, hogy a szemtanú, a helyszínen lévő  laikus segítsége nélkül gyengébb eredményeket tudunk elérni a munkákba. Az, hogy ez a helyszínen lévő személy milyen attitűddel, képességekkel rendelkezik, az pedig rajtunk is múlik, de az ilyen játékok bizonyára elősegítik ennek a kifejlesztését. Megszüntetik gyermekkorban azokat a félelmeket, amelyek sajnos ott vannak még sokaknál, amikor nem mernek egy bajban lévőhöz odajutni.”

A kártyákat ünnepélyes keretek között adták át az ovisoknak a “Segítés városa” program keretében, ami 2011-ben indult el.

Nemény András - polgármester
“Az volt a cél, hogy minél szélesebb körben tudjuk propagálni akár az újraélesztés gyakorlatát, akár egyáltalán a segítségnyújtást, és azt látom, hogy ez egy minőségbeli továbblépés azzal, hogy a legfiatalabbaknál is el lehet ezt kezdeni.”

Az elsősegélykártya 108 óvodai csoporthoz jut majd el.