Hírek

Eltávolították a felhalmozott zöldhulladékot a herényi temető mellől

2021. április 27., 17:16

Lassan egy éve növekedett már az a zöldhulladékkupac, amit a herényi temető szomszédságában hordtak össze ismeretlenek. A szolgalmi út szélén felhalmozott 3-4 köbméter ágnyesedék és száraz levél lehangoló látványt nyújtott a sírkert közvetlen közelében. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai ma délelőtt megtisztították a területet, ledarálták a gallyakat, és elkezdték a bozót irtását is.

 

Eltávolították a felhalmozott zöldhulladékot a herényi temető mellől

Ez a csúf látvány fogadta a herényi temetőbe érkezőket hosszú hónapok óta. Ismeretlenek ide hordták ki a lenyesett gallyakat és a száraz leveleket, szinte embernagyságú halom gyűlt már össze. Annak ellenére itt szabadulnak meg az emberek a zöldhulladéktól, hogy lakcímkártyával ingyenesen elvihetnék a Körmendi úti lerakóba, sőt, regisztrációt követően - bizonyos napokon - a SZOMHULL a ház elől is elviszi. A körzet képviselője és több lakó is jelezte a problémát az önkormányzatnak.

Ma délelőtt a FÉHE közfoglalkoztatottjai a cég nagyteljesítményű ágdarálójával felaprították a gallyakat, a forgácsot pedig szétterítették a területen, ahol majd idővel komposztálódik. A FÉHE három közfoglalkoztatási pályázati programjában csaknem 50 nehézsorsú, zömmel hajléktalan ember vesz részt. A parkfenntartó szakmai irányítása mellett zöldfelületi karbantartási- és tisztítási munkákat végeznek.

Németh Klára - ügyvezető, FÉHE Nonprofit Kft.
"Nagyon szépen megmutatkozik a közfoglalkoztatás köz érdekében végzett tevékenysége, célja, az a fontos, hogy egy élhető környezetet alakítsunk ki, és ha érkezik bejelentés, természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy akár a mögöttem látható zöldhulladék-kupacot felszámoljuk."

A kerti zöldhulladékot nem szabad elszórni az erdős, bozótos területeken, mert lehet közte olyan invazív faj, ami később károsíthatja az itteni növényvilágot. Nem csak ágak, levelek, de egyéb szemét, nejlonzacskó és PET-palack is van bőven ebben az elhagyatott sávban.

Horváth Gábor - önkormányzati képviselő
"Ez egy önkormányzati terület, szolgalmi út, ami elválasztja a temetőt a lakóingatlanoktól, ezt kötelező, hogy így meglegyen. Kerítést szeretnék, hogy ne vigyék be az ágakat meg a szemetet, és ki szeretnénk táblázni, hogy az illegális szemetelésre felhívjuk a figyelmet, és gátat szabjunk ennek."

A képviselő elmondta, a városrészen egyre többen vannak, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat, és a szelektív gyűjtőszigeteknél, vagy épp a temető zöldkonténereiben szabadulnak meg a háztartási hulladéktól. Félő, hogy emiatt megjelennek a környéken a patkányok. Eldugott helyeken, a patakparton gyakori, hogy építési törmeléket és kerti hulladékot raknak le ismeretlenek.

A temető mellett irtási munka is kezdődött, a FÉHE dolgozói megtisztítják a területet a bozóttól.