Hírek

ELTE-Egyházmegye együttműködés

2017. április 28., 16:31

Együttműködési megállapodást írt alá az ELTE a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégiummal, valamint a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészséggel és a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjával.

ELTE-Egyházmegye együttműködés

A helyszín és az esemény is történelmi -hangsúlyozta a Püspöki Palota dísztermében a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója, Császár István. A XVIII. században Szily János püspök teremtette meg Szombathelyen az egyházi oktatás alapjait, és most itt írta alá a legrégebben folyamatosan működő magyarországi egyetem, az ELTE a szombathelyi egyházi felsőoktatás meghatározó szereplőivel az együttműködési megállapodást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora szólt arról, hogy a versenyképességet segíti az ilyen szövetség.

Mezey Barna rektor, ELTE
Az az érték, az a felhalmozott kapcsolati rend, ami megfogalmazódik egyfelől az egyházmegye, a főiskola, illetőleg a szakkollégium eddigi és jövőbeli munkájában, az nagyon komoly mértékben bővítheti az ELTE portfólióját.

Szombathelyen 2012-től működik a II. János Pál Szakkollégium, az egyetemi lelkészség pedig egy évvel korábban kezdte meg munkáját.

Németh Norbert igazgató, II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium
Az egyetemi lelkészség sokirányú szolgálatát, amit már 6. éve végzünk a Savaria Egyetemi Központban, ezt tudjuk jobban kiszélesíteni azáltal, hogy kreditált kurzusainkat az egyetem oktatási rendje befogadja.

A Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi képzési központjának jelenleg mintegy 50 hallgatója van.

Lukácsi Zoltán rektor, Győri Hittudományi Főiskola
A mi hallgatói létszámunk csekély, de ez a megállapodás talán lehetővé teszi azt, hogy több hallgatót megszólít ez a lehetőség. Hiszen most, amikor kötelező a hitoktatás, vagy az erkölcstan oktatás, akkor talán többen gondolkodnak abban, hogy a közismereti szakjuk mellé esetleg a hitoktatói szakot is felveszik.

A szombathelyi egyházi felsőoktatás elindításában fontos szerepet játszó Veres András, jelenleg győri megyéspüspök hivatali elfoglaltsága miatt nem vett részt az eseményen. Az együttműködési megállapodást a város és a megye elöljáróinak, vezető politikusoknak és egyházi intézményvezetőknek körében írták alá.