Hírek

Energia fórum Szombathelyen

2011. május 05., 15:56
Ha a világ teljes lakossága az Észak-Amerikában jellemző életszínvonalon élne, öt földgolyó is kevés lenne. A fejlett országok energiapazarlóak, és ennek következményeit már a saját bőrünkön is érezzük - hangzott el a mai Energia fórumon Szombathelyen. A rendezvényen Bencsik János államtitkár ismertette Magyarország új, 2030-ig szóló energia koncepcióját.
Energia fórum Szombathelyen

Napkollektorokat telepítettek nemrégiben a tűzoltólaktanya épületére, ezek biztosítják a melegvíz ellátást. Tavaly új kazánt és fűtőtesteket is felszereltek, így a korábban felhasznált energia 60 százalékát tudják megtakarítani.
Az energiaügyért felelős államtitkár és Szombathely polgármestere ma délután a helyszínen tájékozódott a fejlesztésről, a tűzoltóság emelőkosarából közelről is megtekintették az új napelemeket. A szombathelyi városvezetés elkötelezett az energiahatékonyság irányába, igyekeznek minél több pályázati lehetőséget megragadni.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Ilyen jellegű energiatermelésre igyekszünk mi is minél több helyen átállni. Nyílászárók cseréje, új üzemű kazánok beállításával mind energiát spórolunk."

A kormányzat az elmúlt időszakban 40 milliárdos keretösszeget osztott ki energetikai korszerűsítésre a pályázók között. Vas megye vállalkozásai és intézményei ebből 2,7 milliárd forinttal részesedtek - hangzott el a sajtótájékoztatón. A Savaria Egyetemi Központ nemrégiben 400 millió forintot, a Premontrei-gimnázium 100 millió forint támogatást nyert energiahatékonysági pályázaton. Az államtitkár elmondta: az új magyar energia stratégia komoly hangsúlyt fektet a megújuló energiákra.

Bencsik János - klíma- és energiaügyért felelős államtitkár
"A hőtermelés és hőellátás területén jelentős, radikális változás fog végbemenni már az évtized második felében. 2030-ig a hazai összes hőigény 35-40 %-át megújuló energiákra lehet alapozni."

Az elkészült koncepciót előbb a szakmával egyeztetik, majd társadalmi vitára bocsátják.
Az államtitkár elmondta: szeretnék, ha a parlament még a nyári szünet előtt elfogadná a stratégiát