MNB
MNB - 2

Hírek

Enyedi Zsuzsa kiállítása a Képtárban

2011. november 22., 16:45

Enyedi Zsuzsa számára a PhotoShop az ecset. A fotóból indul ki, amely a technikai beavatkozás révén válik egyedivé, különlegessé. Elektrografikai munkáiból nyílt kiállítás a szombathelyi Képtárban.

Enyedi Zsuzsa kiállítása a Képtárban

Nagy Anna - esztéta
„Enyedi Zsuzsa elektrografikája a lehető legmodernebb eszközökkel, fényképezőgéppel és computerrel készültek. Őrzi a táblakép hagyományait is. … mintha csak ecsetet vagy temperát tartana a kezében."


Enyedi Zsuzsa
„Ezek a képek photosophhal vannak készítve, pixel grafikai eljárások közé tartozik. Régebben,még az elektrográfia őskorában fénymásolóval készített képek is ebbe a kategóriába tartoztak. Most már inkább a computeren futó programokkal készítik ezeket a művészek.

Enyedi Zsuzsa képei a fikció felé hajlanak.  Sötét és komor tájakon lépkedünk, de mégsem akarunk szabadulni belőlük. Saját, nyomasztó léttapasztalatunkkal szembesítenek ezek, emberi történetek emberek nélkül - mondja a művészettörténész.

Nagy Anna
„Ha vesszük a fáradságot, hogy hassanak ránk, a virtuális egyszer csak valódi jelleget ölt. Körbevesz és megérint olyannyira, hogy sokszor kellemetlenné válik ez az érintés."

Hosszú folyamat, míg így összeáll egy kép, egy pixelmező. Elsőre nem is adja magát úgy , mint a ceruza, vagy az ecset.

Enyedi Zsuzsa
„Először is nyersanyaggyűjtés. Nálam a nyersanyaggyűjtés a fotó. Nagyon sokat fotózok, bármerre járok. Elsősorban az ember környezetében, amit érdekesnek találok, azt veszem le. Van egy gyűjteményem  és akkor ebből tallózok, amikor valamilyen formát feldolgozok."

A művész számára ezután jön csak a munka oroszlánrésze. Azt mondja, míg a fénykép elsődlegesen dokumentál,  ő az alkotásaival  fikcionál. Egy fotót egyedivé tesz, többletjelentéssel, további tartalmakkal ruház fel.

Enyedi Zsuzsa
„Ha lefotózok egy arcot, minden részletnek gyakorlatilag ugyanakkora hangsúlya van. Ha lerajzolok egy arcot, hangsúlyt adhatok bizonyos részeknek: a szemnek, a mosolynak. Én döntöm el, hogy mi a fontos, és mi a kevésbé fontos. Tulajdonképpen ezt csinálom.  A képeket még plusz képekkel erősítem meg."

A környezeti, természeti képeken túl egy a Liszt-évhez kapcsolódó alkotás  és személyes kötődésű munkák is helyet kaptak a kiállításon.