Hírek

Érik a reptér - Kínában járt a megyei közgyűlés elnöke

2012. július 26., 19:42

Nyolc éves előkészítés után minden eddiginél közelebb van a Vát-porpáci reptér, illetve az ipari park megvalósítása. Már a szakmai előlkészítések zajlanak Magyarország és Kína között, a projekt indulását várhatóan ősszel jelenti be hivatalosan az akkor felálló új kínai kormány.

Érik a reptér - Kínában járt a megyei közgyűlés elnöke

Nyilatkozta mai sajtótájékoztatóján a megyei közgyűlés elnöke. Kovács Ferenc nemrég Kínában járt egy konferencián, melyre Guangszi tartomány testvérmegyéit várták. Itt szóba kerültek a vasi befektetési lehetőségek is.

Másfél milliárd eurós beruházással ipari és logisztikai központ épülhet Szombathely közelében. A kínai fél a reptérépítést mindenképpen itt, Vát-Porpác térségében kívánja megvalósítani - mondta a megyei közgyűlés elnöke, aki politikusokkal tárgyalt Nanningban.

Kovács Ferenc - elnök, megyei közgyűlés
"Az egész beruházást, ami Magyarország területén, többek között Váton és Porpácon megvalósul, az SCG, a sanghaji építőipari vállalat fogja bonyolítani, a kínai államtól ők kapják meg a szükséges pénzt és ők lesznek, akik megkeresik az alvállakozókat, akiken keresztül megvalósulhat az egész beruházás."

Repülőgépek javítása, a logisztikát segítő berendezések előállítása, alternatív energiaforrásokat biztosító eszközök gyártása történhet majd az ipari parkban - sorolta a terveket Kovács Ferenc. Hangsúlyozta: több ezer munkahely jöhet itt létre.

Kovács Ferenc - elnök, megyei közgyűlés
"A logisztikai bázisnak kulcseleme a közlekedési infrastruktúra javítása. Ennek része lesz a reptér, illetve azok a közúti, vasúti összeköttetési rendszerek, amiken keresztül az európai út- és vasúti hálózathoz csatlakozhat a logisztikai központ."

A látogatás során megállapodás született arról is, hogy Vas megyei befektetők korszerűsítik a kínai tartományi székhely közlekedés-informatikai rendszerét, valamint arról, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem partnerségi kapcsolatot épít ki az ottani intézménnyel.