MNB
MNB - 2

Hírek

Erőművek Éjszakája

2021. október 11., 15:46

Több ezer szombathelyi lakásba juttat hőt és melegvizet a Szombathelyi Távhőszolgáltató, erről tudhattak meg többet a Vízöntő utcai kazánházba látogató érdeklődők pénteken, az Erőművek Éjszakáján. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal országos rendezvénye a hatékony energiafelhasználásra is felhívta a figyelmet.

 

Erőművek Éjszakája

Hőmanó fogadta a látogatókat a harmadik erőművek éjszakáján.

Este hatkor rajtolt az első csoport: az érdeklődők munkavédelmi sisakban és láthatósági mellényben járhatták végig a távhőszolgáltató hatalmas kazánházát. Előzetes regisztráció után 10 fős csoportokban lehetett végigsétálni a létesítményen, és belesni a vezérlőbe. Érdekességben idén sem volt hiány, a legnagyobb kazán épp karbantartás miatt nyitva volt, így a kíváncsi szemek jobban láthatták a lényeget.

Virág Dani
"Neked melyik tetszett legjobban? A kettes. Mert az a legnagyobb, legvastagabb."

Az emeletről vezérlik az informatikai rendszert, mely a kazánházakat irányítja. Nagy Ferenc a szolgáltató munkatársa mesélt a Vízöntő kazánház 24 órás szolgálatáról. Monitoron követik nyomon a hő útját több mint 20 km hosszan.

Pula Csongor
“Nagyon sok érdekes dolog volt, leginkább a kazánok tetszettek, de a kezelő rész is nagyon érdekes volt.”

Pula László
“A szétbontott kazán volt, ami nagyon tetszett, meg engem a szabályozási része érdekelt, azzal kapcsolatban kérdeztem is, mert ilyen területen dolgozom.”

Az Erőművek Éjszakájának fő szervezője idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal.

Kocsis Tóth Ildikó ,sajtóreferens  Szombathelyi Távhőszolgáltató kft.
,,...Ha valamit megismerünk , akkor ugye sokkal közelebb kerülünk hozzá. A távhő szolgáltatás, az egy olyan szolgáltatás, hogy lakóként leginkább azt érzékeljük, hogy meleg-e a radiátor, illetve, hogy meleg víz folyik-e a csapból. de nagyon izgalmas megnézni azt, hogy milyen munka van a mögött, hogy mindez meg tudjon történni…”

A program a tudatos energiafelhasználást igyekszik közelebb hozni a lakókhoz, mely ha nem szól közbe a vírus, jövőre is várja az érdeklődőket.