Hírek

Értékturizmus Vas megyében

2022. június 16., 22:03

Értékturizmus Vas megyében címmel szerveztek konferenciát a Megyeházán Vas- és Hargita megyei résztvevőkkel. Számba vették értékeiket, a bennük rejlő turisztikai lehetőségeket, és az értéktár bizottságok munkájáról is beszámoltak az érdeklődőknek.

 

Értékturizmus Vas megyében

109 tételes jelenleg a Vas Megyei Értéktár, köztük épített, szellemi, kulturális, természeti és gasztronómiai jellegzetességek is vannak, amelyek meghatározzák a helyiek identitását. Az értéktár folyamatosan gyarapszik. A bizottság célja, hogy a települések minél inkább magukénak érezzék saját értékeiket, és használják ki a bennük rejlő turisztikai lehetőségeket.

Kevy Albert - elnök, Vas Megyei Értéktár Bizottság
"Ennek a fundamentumai a helyi értékek: Szombathelyen és más vasi településeken is, ahol magukénak érzik ezek felfedezését, a közösségi tudatba való juttatását, és bizony nem egy olyan kis desztináció található Vasban, ahol a helyi értékek egyben a helyi turisztikai vonzerőt is jelentik. Ennek a megfelelő csomagolása, bemutatása a turisták számára nem csak a jövő, de a jelen is."

Köszöntőjében a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felidézte, hogy 2017-ben kötöttek testvérmegyei megállapodást Hargitával, és 2019 óta bonyolítanak közös értéktári programot. Ennek részeként vetélkedőt is rendeztek mindkét helyszínen, melynek a nyertesei a testvérmegyébe nyertek utazást. Vasban a napokban látnak vendégül három hargitai családot.

Majthényi László - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Az értéktár bizottságunk munkájának köszönhetően megfelelő tapasztalatokkal rendelkeztünk, amikor a határon túli területeinken az értékek felkutatása elindult, és megalakultak a helyi értéktár bizottságok. Volt szerencsénk a muravidéki és a Hargita megyei értéktár létrehozásában is bábáskodni, segíteni, tanácsokat adni."

V. Németh Zsolt arról beszélt, hogy a hungarikumokról szóló törvény a határon túli magyar területekre is kiterjed, hiszen az ottani értékek a magyar identitás fontos elemei.

V. Németh Zsolt - országgyűlési képviselő
"Ott élnek a nemzettestvéreink, és az élet nem állt meg, értéket teremtenek ma is, ami nem csak maguknak az új országuknak érték, hanem az egyetemes magyarságnak is."

A konferencián a vasi mellett a hargitai, a jáki és a székelyföldi értéktár is bemutatkozott. Zárásként a résztvevők megtekintették a Püspöki Palotát és a Székesegyházat.