Hírek

Érzékenyítésre hívta a Weöres Sándor Színház színészeit a helyi zsidó hitközség

2024. március 27., 11:44

Érzékenyítésre hívta a Weöres Sándor Színház színészeit a helyi zsidó hitközség. A szombathelyi zsidóság életéről szóló “Szemtől szembe” kiállítás tárlatvezetésén a teátrum Mikve című darabján dolgozó színésznők és a stáb tagjai vettek részt. A zsidók rituális fürdőjében játszódó történet emberségről, szabdságvágyról, alapértékekről szól. A művészek éppen a (mai) színházi világnap alkalmából tekintették meg a tárlatot. A világnap idei mottója: “A művészet béke”.

Érzékenyítésre hívta a Weöres Sándor Színház színészeit a helyi zsidó hitközség

Sorra érkeznek a “Szemtől szembe” kiállításra a Weöres Sándor Színház színésznői, munkatársai. A Mikve színdarab próbái közepette egy olyan programra hívta őket a helyi zsidó közösség, mely a készülő darabhoz is komoly szakmai segítséget nyújthat.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“Spigler Tibor hittestvéremnek támadt az az ötlete, hogy mi lenne, ha a darab szereplői és a rendező eljönnének és meglátogatnák a mi gyönyörű kiállításunkat és egy kicsit közelebb kerülnének a zsidósághoz általában illete Szombathely zsidóságához”

A Mikve egy kortárs izraeli író műve, amely a zsidók ritulális fürdőjén keresztül mutatja be a megtisztulást, illetve az emberi lét azon konfliktusát, hogy a hagyományokról, szabálykövetésről vallott különböző nézetek miként befolyásolják emberségünket.

Widder Kristóf - színházi rendező, Mikve

“Ebben a műben nyolc női sorsot látunk és nekem az volt a legfontosabb, hogy ezeken keresztül a mai világunkról és akár a zsidó kultúrán kívüli női sorsokról is beszéljünk. Hiszen nagyon sok minden felmerül, a család, a nő szerepe a családban, a társadalomban, a családon belüli erőszak, a házasság intézménye és az ebből fakadó boldogság vagy konfliktusok.”

A korabeli szombathelyi mikvékkel kapcsolatos információkat is nagy érdeklődéssel hallgatták a színésznők.

“Tudunk olyan időszakról, amikor a szombathelyi zsidóság a Ferences rendtől, a patak partján bérelt fürdőhelyet”

Spiegler Tibor és Mayer László történeteinek szálán haladva egyre bensőségesebb lett a tárlatvezetés hangulata.

Bálint Éva - színésznő, Weöres Sándor Színház

“A mikvéről szól a mi darabunk, magáról a fürdőről, és hát azzal kapcsolatban is nagyon sok kérdést tudtunk feltenni, úgyhogy én nagyon hálás vagyok, hogy eljöhettünk ide.”

A Mikve színpadi próbái már javában tartanak a Weöres Sándor Színházban, a színészek a kiállítás megtekintése után azonnal munkához is láttak.

“bemész, az a csengő, amit kihúzunk tegnap, azt nem szabad kihúzni.”

A darab premierjét április 19-én láthatja a szombathelyi közönség.