Hírek

Év végéig marad a hitelmoratórium

2020. május 28., 16:06

A hitelmoratóiumnak köszönhetően kétezer milliárd forint maradt a lakosságnál és a vállalatoknál - erről tájékoztatott a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A március 19-én megjelent kormányrendelet szerint átmenetileg a vállalati- és lakáshiteleket, a személyi kölcsönöket, valamint a diákhitelt sem kell megfizetni. A bankok automatikusan érvényesítették a moratóriumot, az ügyfeleknek arról kellett nyilatkozniuk, ha nem kívánnak élni a lehetőséggel, és tovább fizetnék a törlesztőrészleteket.

Év végéig marad a hitelmoratórium

Jónás Anikó - ügyfél
"Én kiléptem a moratóriumból, mert egy perccel sem szeretném tovább fizetni a hitelt, mint amennyire felvettem. A bankom honlapjára került fel egy telefonszám április elején, azt hívtam fel, itt egy 10-15 perces szóbeli szerződésmódosítással segítettek megoldani ezt a helyzetet."

A lakosság 40, a nagyvállalatok 70, a kis- és középvállalkozások 40 százaléka döntött úgy, hogy tovább törleszti a hiteleit.

Tállai András - parlamenti államtitkár, Pénzügyminisztérium
"A kormány intézkedése mintegy 7,7 millió hitelszerződést érintett. 2020 februrájában a bankok mérlegében 15 ezer milliárd forint hitelállomány volt, amelyből 8000 milliárd vállalati, 7000 milliárd pedig lakossági."

A moratórium nem jelenti azt, hogy később emelkednek a törlesztőrészletek. Ezzel időt nyernek azok a hitelesek, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Szanati Mátyás - tanácsadó
"A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje a moratórium idejével meghosszabbodik. Ez azt jelenti, hogy ha 9 hónap lesz a moratórium, akkor 9 hónappal automatikusan meghosszabbpodik a hitelszerződés, ebben az esetben nem kell többet fizetni, marad minden az eredeti felállás szerint, de az a tapasztalatunk, hogy ezzel kapcsolatban is rugalmasak a bankok."

A veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik, de a moratórium december 31-ig fennáll, így még bárki dönthet úgy, hogy nem törleszt.