Hírek

Ez az évad volt az elmúlt 5 év legsikeresebbje a Weöres Sándor Színházban

2024. május 10., 18:44

Ez az évad volt az elmúlt 5 év legsikeresebbje a Weöres Sándor Színházban. Nagy volt a látogatottság és több díjat is nyert a társulat. A következő évadban is a sokszínűségre törekednek. Alföldi Róbert és Béres Attila is rendez Szombathelyen.

Ez az évad volt az elmúlt 5 év legsikeresebbje a Weöres Sándor Színházban

Nehézségek sújtották a kulturális szektort az elmúlt 5 évben, az idei évadban a színházba látogatók száma viszont meghaladta a 93%-ot - erről beszélt Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester a Weöres Sándor Színház évadismertető sajtótájékoztatóján.

Horváth Soma - alpolgármester

“Jelentősen sújtotta a kultúrális szektort, és ebbe beleértve egyébként a színház munkáját is az energiaválság, valamint a covid, és ennek ellenére egy fantasztikus időszakon vagyunk szerintem túl, és egy évadon, mert az idei évadon nyilván azt látjuk, hogy az elmúlt 5 év legtöbb nézőszámát hozó évadát láthattuk, rengeteg díjat nyertek el a színház művészei vagy maga a színház is, és előadások.”

Az évadban több zenés-táncos darabot is láthatott a közönség, az új irány elnyerte a nézők tetszését, és a sokszínűség szélesítette a színházba járók körét is. A sajtótájékoztatón Szabó Tibor úgy fogalmazott: a színház és közönsége ismét egymásra talált. Az új évad összeállításakor is arra törekedtek, hogy mindenki megtalálja a kedvére való darabot.

Szabó Tibor - igazgató, Weöres Sándor Színház

“Természetesen itt is a sokszínűségre törekedtünk, hiszen vidéki színház vagyunk, a megyeközpontnak a színháza, és hát igyekeztünk úgy megtervezni az évad kínálatát, hogy azért megtartsuk az egyensúlyt a szórakoztató és az elgondolkodtató művek között, így aztán azt hiszem, fele-fele arányban sikerült, tehát fele részben vígjáték, zenés játék komédia lesz, és a másik fele pedig hát komoly, egyrészt magánéleti, másrészt pedig társadalmi problémkat boncolgató produkció lesz.“

Nyolc bemutatót terveznek. Moliére komédiáját, a Fösvényt Telihay Péter állítja színpadra. A Hat szereplő szerzőt keres című előadás Kondákor Ajsa Panka rendezésében valósul meg modern, mozgásos elemekkel gazdagítva. Alföldi Róbert rendezi Tracy Letts: Augusztus Oklahomában című darabját, amely egy amerikai család drámáját mutatja be. A főszerepet Kiss Mari játssza. A Vesztegzár a Grand Hotelben zenés vígjáték, rendezője Halasi Dániel. Béres Attila viszi színpadra Neil Simon: Furcsa pár című komédiáját. A Noszty fiú esete Tóth Marival című Mikszáth Kálmán színmű Horváth Csaba munkája lesz. Bérleten kívüli bemutató a Flóra - Kétes létben a bizonyosság című dokumentum-dráma Kozmutza Flóra, József Attila és Illyés Gyula szerelmi háromszögéről. A karneválszínház idén a Szombathelyi Szórakoztató Szupergála címet kapta. A társulat összetétele minimálisan változik.

Szabó Tibor - igazgató, Weöres Sándor Színház

“Antal D. Csaba kollégánk úgy döntött, hogy egy időre civil terepen folytatja az életét. Új színházi munkát nem vállal el, viszont azokban az előadásokban amiket tovább viszünk és ő játszik azokat tovább viszi ő, helyette pedig Kutner Bálint jön, aki már ismert a szombathelyi nézők számára, is hiszen játszik a Pál Utcai Fiúkban és a kutyabajban.”

A következő évadot október 4-én kezdik meg.