Hírek

Ezer színben pompázik a Kámoni Arborétum ezekben a hetekben

2022. május 24., 19:34

A kert az ország egyik legnagyobb havasszépe gyűjteményével és csodás örökzöldjeivel várja látogatóit. Még két hétig tart a csúcsvirágzás.

 

Ezer színben pompázik a Kámoni Arborétum ezekben a hetekben

Amint belép az arborétumba, gyönyörűen pompázó virágok tárulnak a látogató szeme elé. Ezek a havasszépék, melyekből itt található az ország egyik legnagyobb gyűjteménye. A szárazság miatt idén a megszokottnál korábban borultak virágba a színpompás bokrok.

Németh Gábor - arborétum vezető, Kámoni Arborétum
,, Annyit lehet érezni, hogy korábban virágzik most minden. A szárazság miatt gondolom nem volt normális csapadék télen, és tavasszal sem, tehát sokkal korábban levirágzanak, tehát igazából az örökzöldeknek most kéne a fő virágzásának lenni , és egyik másik már kezd levirágozni.

Az egyik legszembetűnőbb szépség az azálea, mely a rododendron lombhullató változata. Kevésbé kényes, mint örökzöld társai.

Németh Gábor - arborétum vezető, Kámoni Arborétum
,,Nem kell annyira savanyú talaj neki, nem kell neki annyira félárnyék , nem igényes annyira a csapadékra sem , mert az örökzöldeknek egy állandóan párás klíma kell, lehetőleg minél nedvesebb legyen a talaj  , tehát egy igényesebb növény.

A korábbi években június közepéig tartott a virágzás, idén rövidebb lesz ez az időszak. Az azáleák egy nagyon népes növénynemzetség: az 5 centistől a 20 méteres változatig minden megtalálható. Az egyes földrészeken a virágzás folyamán a legkülönfélébb színek jelenhetnek meg akár egy virágon belül is. Nemcsak a látványos növényvilág, hanem az ehhez kapcsolódó kiállítás is sok látogatót vonz.

Németh Gábor - arborétum vezető, Kámoni Arborétum
,, A kiállítás még fél évig októberig lesz látható , és szeretnénk belőle egy kiadványt csinálni , ami igazából az arborétumot mutatná be a szobrokon, műalkotásokon keresztül. ez most van folyamatban, ha minden összejön, akkor a savaria karneválra lenne a könyvbemutató.

Az arborétum a rododendron virágzás idején fogadja a legtöbb látogatót, naponta több ezren is  felkeresik a kertet, köztük kiránduló csoportok is. A gyűjteményeskert és a látogatóközpont reggel 9-től este hat óráig várja a látogatókat, hétvégén is.