Hírek

Február 14. nemcsak a szerelmesek ünnepe - világszerte ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napot

2024. február 14., 16:25

Február 14. nemcsak a szerelmesek ünnepe - világszerte ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napot is. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban könyves vakrandira várták az olvasókat, a könyvtárosok pedig városszerte olvasnivalókat rejtettek el, amiket bárki megtalálhatott.

Február 14. nemcsak a szerelmesek ünnepe - világszerte ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napot

Tizedik alkalommal csatlakozott a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Nemzetközi Könyvajándék Naphoz. Az intézmény dolgozói a könyvtár különböző pontjain becsomagolt ajándék könyveket rejtettek el, és a gyerekeknek is külön programmal készültek. Délelőtt három szombathelyi iskolából két turnusban érkeztek alsó tagozatos diákok, hogy meghallgassák Tatu és Patu történetét.

“Hát vonyított a vargánya. Halljuk azt a vargánya-vonyítást! … Hát erről beszélek!”

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a gyerekeket megismertessék a könyvolvasás sokszínű élményével. A finn mese után olvasnivalót is ajándékoztak egymásnak.

“Én ezt nagyon szeretem.”

Zsigri Mária - gyermekkönyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Akárhány digitális eszköz van a kezünkben, a könyvnek a forgatása és az analóg olvasás az mindig nagyon fontos lesz a gyerekeknek a fejlődése szempontjából, és mi e mellé álltunk 10 évvel ezelőtt, és ezért minden évben február 14.-én vendégül látunk gyerek csoportokat, akik egymásnak ajándékoznak könyveket.”

A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából a könyvtár munkatársai körülbelül 30, gondosan csomagolt olvasnivalót helyeztek el a város különböző pontjain.

Waldinger Dóra - tájékoztató könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Ezt minden évben nagyon élvezzük mi is. Mindig kitaláljuk, hogy hol rejtsük el, ez mindig egy jó kihívás nekünk is, illetve nagyon szeretjük, ha érkezik visszajelzés az olvasóktól, hogy mit találtak, hol találták, illetve hogy persze örülnek-e a könyveknek.”

A csomagoló papíron olvasható néhány szó tájékoztatja a szerencsés megtalálót a könyv tartalmáról. A kínálat rendkívül sokszínű: gyermek- és ifjúsági könyvekkel, tudományos kiadványokkal, krimivel, szépirodalommal vagy éppen romantikus regényekkel egyaránt találkozhatunk városszerte.

Zsigri Mária - gyermekkönyvtáros, BDK

“A gyerekek mindegyike hozott tulajdonképpen olyan kötetet, amit otthonról a polcról emelt le, elolvasott már, de még szép könyvek és tovább tudta ajándékozni.”

Tatu és Patu történetét hallgatták meg. A történetben maguk a gyerekek is részt vettek. Tatu és patu két finn mesealak, akik kitalálnak mindenféle olyan dolgot, amivel kedvet csinálhatnak a hétköznapi, nehezen viselhető dolgokhoz, pl. az iskolához és az olvasáshoz. A gyerekek állathangok utánzásával kapcsolódtak be a mesébe.

Három iskolából összesen öt osztály érkezett a könyvtárba, két turnusban. Neumann iskola, Paragvári iskola, bercsényi iskola.

Ha valaki nem tudott otthonról könyvet hozni, ami jó állapotú, a könyvtár kisegítette a gyerekeket. A foglalkozásra 10-20 könyvet készítettek ki a gyerekeknek.

Waldinger Dóra - tájékoztató könyvtáros, BDK

“A kollégáink - mint ahogyan az elmúlt években is - Szombathely, illetve a tömegközlekedési pontok, eszközökön, és ezenkívül a könyvtárban is találhatnak az olvasók elrejtett könyveket, ami egyfajta vakrandi, mivel becsomagoltuk azokat a könyveket és csak néhány témát írtunk rá - tényleg, ilyen hívószavakat, hogy mit is takar a csomagolás.”

Kb. 25-30 könyvet helyeznek el városszerte. Másfél hete erre készülnek a könyvtár dolgozói.

Waldinger Dóra - tájékoztató könyvtáros, BDK

“Igazából sokféle téma szerint próbálunk válogatni. Ugye ezek olyan ajándékkönyvek, amiket kaptunk, akár olvasóktól.. Mi magunk hozzuk be őket és ajándékozzuk tovább. Tényleg, mindenféle témában próbálunk elhagyni, akár krimiket, szórakoztató irodalmat, de szépirodalmat is vagy életmód-könyveket, hogy mindenki találjon valami megfelelőt magának.”