MNB - 2
MNB

Hírek

Február 15-ig kell eljuttatni a középiskolai jelentkezési lapokat az intézményekbe

2012. január 27., 18:20

Bár a legtöbb nyolcadikos diák már eldöntötte, hol szeretne továbbtanulni, vannak, akik még bizonytalanok. Továbbra is népszerűek a gimnáziumok, de egyre többen érdeklődnek az érettségit adó szakképzések iránt is. A sikeres pályaválasztás az időben megkezdett pályaorientációs tevékenységtúl is függ.

Február 15-ig kell eljuttatni a középiskolai jelentkezési lapokat az intézményekbe

A Gothárd Jenő Általános Iskolában már 5. osztályban megkezdődik a gyerekek felkészítése a továbbtanulásra. Ez a pályaorientációs tevékenység hetedikben teljesedik ki, ekkor már nagyjából kialakul a tanulók érdeklődési köre. Minden évben részt vesznek a pályaválasztási vásáron, továbbá gyárlátogatások és a középiskolai nyílt napok is segítik a döntést.

Kovácsné Szalai Mónika - pályaorientációs felelős, Gothard-iskola
"Tanulóink inkább a gimnáziumokat és szakközépiskolákat választják. A szakiskolák iránti érdeklődés aránya évről évre ugyanaz."

A nyolcadikosok közül sokan érdeklődnek a kéttannyelvű képzések iránt.

Mándli Kitti
"A Kanizsai Gimiben szeretnék továbbtanulni a német tagozat miatt, mert itt a Gothárdban is emelt szinten tanultam a nyelvet, és ezt szeretném folytatni."

Pávelics Kinga
"Kereskedelmi és vendéglátóiban szeretnék továbbtanulni, mert szeretem az angol nyelvet, és ha elvégezném ezt az iskolát, akkor be tudnám utazni a világot."

Szakmai óra a Savaria TISZK-ben. Bár sokaknak még mindig a gimnáziumi érettségi és a diploma az igazi cél, egyre többen érdeklődnek az érettségit adó szakmák iránt. A TISZK-ben nagy hangsúlyt fektetnek a pályaorientációra, általános- és középiskolai tanárok számára is szerveznek továbbképzést a témában. Most egy határon átnyúló programra pályáznak Szlovákiával közösen.

Bálint András - ügyvezető, Savaria TISZK Kht.
"Egymásnak átadhatnánk azokat a pályaorientációs ismereteinket, azokat a szakmai tevékenységeinket, amik erősíthetik nemcsak a két ország kapcsolatát, hanem a cégek, a munkerőpiac és az iskolák kapcsolatát, erre tudatosan készülünk egy jó ideje. És örömteli, hogy a pályaorientáció ennyire fontos eleme napjainknak."

A középiskolai jelentkezések beadási határideje február 15., így még bő két hetük van a diákoknak a végleges döntést meghozni.