MNB
MNB - 2

Hírek

Felelős kutyatartás

2021. május 05., 15:02

Rendőrök mentették meg annak a csepregi férfinak az életét, akit egy ketrecéből kiszökött, rossz körülmények között tartott pitbull keverék marcangolt össze. Megyeszerte az elmúlt időben több támadás is történt. Szombathelyen egy online esemény témája a felelős kutyatartás volt, ahol arról is szó esett, hogy miért nem szabad közterületen póráz nélkül sétáltatni a házikedvencet.

 

Felelős kutyatartás

"Ferenczy Endre – vezető, Gencsapáti Kutyaotthon"
Egy napja van itt, most még ilyen ismerkedő stádiumban vagyunk. Már a jutalomfalatot és az ételt elfogadja tőlem kézből, és nekem kézre már nem támad.

A gencsapáti kutyaotthonba került az a kutya, amely hétfőn délelőtt támadt rá Csepregen egy férfira. Az eb hatósági zár alatt van, megfigyelik, nincs-e fertőző betegsége.

Korábban jó sora lehetett, hiszen megkapta az egyedi azonosító chipet. Mostanában viszont elhanyagolhatták. A pitbullok felnőtt súlya általában 25 kiló, ez az állat azonban alig 13. A gyanú szerint éhségét is enyhítette volna áldozatából, akit végül a kőszegi rendőrök mentettek meg. A kutyatámadások hátterében sokszor a gazda felelőssége is fellelhető.

“Gyere… Most lehet jutalom falatot adni neki”

A kutyaiskolában a négylábú és a gazda is tanul. Az állattartás komoly ismereteket kíván. Csizmazia Tamás kiképző 23 éve foglalkozik ebekkel, ezt szakmának tekinti.

Csizmazia Tamás – kutyakiképző, Alpok Alfa Kutyaiskola
„Egy gazdi, aki hobbiból, kedvtelésből vesz magához egy kutyát, gondoljon szakmaként erre, különböző fórumok vannak erre. az egyik lehetőség a kutyaiskola. Az internet világában annyi információt meg lehet tanulni onnan is, mert ezek az információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy ember és kutya békében éljen együtt.”

Az Agora Kulturális Központ a helyi identitás erősítését szolgáló pályázatának keretében a felelős kutyatartásról szervezett online eseménysorozatot. A legutóbbi célterület Herény-Kámon, a Stromfeld és a Minerva lakótelep volt.

Németh Zita – művelődésszervező, AGORA
„Teljesen mások a kutyatartási szokások, úgyhogy ezen a területen sokféle – akár – problémával is össze lehet futni.”

Az online felületen a közterület-felügyelet irodavezetője a szervezet munkáját is bemutatta. A szombathelyi állategészségügyi és ebrendészeti telepen 17 kennel áll rendelkezésre a befogott és a hatósági megfigyelés alá rendelt állatok számára. Legutóbb egy gazdáit megtámadó 7 éves perzsa macska került itt karanténba.

Ágoston Sándor – irodavezető, Közterület-felügyelet
„Hatósági szempontból és a civil szervezetekkel együttműködve nagyon hathatós segítséget tudunk nyújtani a lakosság felé. Az örökbe fogadásunk nagyon egyszerű. Ha valaki fb-os ebrendész oldalon reklámozzuk, hogy befogtunk egy kutyát, és nem találjuk meg a jogos tulajdonosát, így a kutya örökbe adható.”

Szó esett arról, hogy felelőtlen az a tulajdonos, aki póráz nélkül sétáltatja kutyáját, hiszen ez konfliktushoz vezethet. A kiképző beszélt arról, hogy a kutyatámadások kivédése érdekében célszerű ebriasztó gázsprét a zsebben tartani.