Hírek

Felvételi előtt

2011. február 02., 17:13
Még két hetük van a diákoknak, hogy eldöntsék: melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket. A jelentkezési szabályokban nincs különösebb változás: korlátlan számú kérelmet lehet beadni. A többletpontok mértéke viszont - az emelt szintű érettségit leszámítva - csökkent.
Felvételi előtt

Merthogy ennyi idejük van még február 15-ig a Bolyai Iskola 12. b. osztályosainak, hogy döntsenek: melyik egyetemre, főiskolára adják be jeletkezésüket. A mai osztályfőnöki órán a felvételi volt a téma. Itt szinte mindenki továbbtanul. Buda például a Műegyetem vegyészmérnöki karára szeretne bejutni, de az ELTE kémia, matematika szakjait is megjelöli.

Németh Buda - 12.b. NYME-SEK Bolyai János Gyak. Ált. Isk. és Gimn.
"A természettudományok mindig is érdekeltek. Főleg a kémia, matematika. És szerintem ezzel a diplomával, ha eltudom végezni, jó esélyel találok munkát."


Heni viszont várhatóan csak a Corvinusra adja be jelentkezését.

Bencsics Henrietta - 12.b.
"Viszont itt 5 vagy 6 szakot fogok megjelölni, mert ide erről jókat hallottam, sok minden van a neten is róla és nemzetközileg is nagy híre van ennek az egyetemnek."

Az osztályban a diákok szinte valamennyien elektronikusan adják be jelentkezésüket. Ma ennek a lépéseit vették át közösen. Van aki már el is küldte a jelentkezését.

Kukor Ferenc - ig. helyettes, Bolyai-iskola
"Iskolánkban a végzős évfolyamok 100%-a továbbtanul, mindenki választ valamilyen szakirányt."

A jelentkezési szabályok nem változtak, viszont, az emelt szintű érettségi kivételével, a többletpontok mértéke csökken, kb. 10%-kal. A felvételi eljárás díja nem változik: legfeljebb három jelentkezés esetén továbbra is 9000 forintot kell fizetni. (táblázat)

A Savaria Egyetemi Központban 2010 őszén több mint 1600 elsős kezdte meg tanulmányait alap-és mesterképzésben, valamint felsőfokú szakképzésben. Czetter Ibolya szerint idén ősszel még több elsőse lehet a központnak.

Többletpontok

Középfokú (B2) komplex nyelvvizsga 28 pont

Felsőfokú ( C1) komplex nyevlvizsga 40 pont

Hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért 40 pont

Gyermekgondozási kedvezmény 40 pont

Dr. Czetter Ibolya - tanulmányi rektor-helyettes, NYME-SEK
"Azt mutatják az elmúlt évek statisztikái, hogy mintegy 16%-os növekedés van az elmúlt 2 évben. Emelkedő tendencia van."

A Savaria Egyetemi Központban 30 alapképzésre és felsőfokú szakképzésre valamint 24 mesterképzésre lehet jelentkezni. A tanári mesterképzések közül most indul az andragógia, történelem, egészségfejlesztő, játék-és szabadidőszervező szak. A tanulmányi eredmények mellett bizonyos szakokon az egyetem saját felvételijén is meg kell felelniük a jelentkezőknek. A Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában 4 alapszakot és egy felsőfokú szakképzést hirdettek meg. Új szakként indul a csecsemő-és kisgyermek nevelő alapszak. Az intézménybe jelenleg mintegy 160 első évfolyamos jár. Az iskola bízik benne, hogy ősztől legalább ennyien kezdhetik majd meg az új tanévet. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én állapítják meg.