Hírek

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Napraforgó Módszertani Bölcsőde

2011. szeptember 20., 09:57

Ez idő alatt 165 dolgozó és csaknem 4000 kisgyermek fordult meg az intézmény falai között. A bölcsődei ellátás a kezdetekhez képest sokat változott, a születésnap alkalmából nyílt kiállításon megtekinthetőek régi eszközök, játékok, fotók is.

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Napraforgó Módszertani Bölcsőde

1971. augusztus 20-án nyílt meg a Módszertani Bölcsőde Szombathelyen, 60 férőhellyel. Ez a kiscipő egyidős az intézménnyel.

"Ez '71-ből való, egy kisgyermek cipője."

Az akkoriban használt játékok, etetőszékek, pelenkázók, bölcsődei váltóruhák is megtekinthetők a jubileum alkalmából nyílt kiállításon.

"Ilyen köpenyben voltak, kötelező volt a fityula."

Az elmúlt négy évtizedben sok változáson ment keresztül a bölcsődei ellátás, fejlődött a szakma, változott a szemlélet. A mélypont 1993-ban következett be, akkor szűnt meg az állami normatíva, és drasztikusan csökkent a férőhelyek száma, Szombathelyen a 13 bölcsődéből 7-et bezártak. 1997-ben a gyermekvédelmi törvény hatály alá került a bölcsődei ellátás, és megtalálta helyét az ágazat.

"Maga a módszertani munka is jubilál. Ma hét központ működik az országban, közülük a nyugat-dunántúli régiót ellátó szombathelyi."

Az ünnepségen részt vettek az intézmény volt és jelenlegi dolgozói, valamint azok a ma már felnőtt gyerekek, akik 40 évvel ezelőtt ide jártak. Az intézmény az idei évben hat csoportban közel 80 gyermek ellátását végzi.