Hírek

Fenntartható faipar

2019. november 08., 14:24

A fenntartható faipar a célja azoknak a szervezeteknek, amelyek összefogva dolgoznak ki javaslatokat a hulladék faanyag mennyiségének csökkentésére. A Falco Zrt. és a Soproni Egyetem konferenciáján az érintettek áttekintették az ágazat helyzetét, az eddigi kutatási, fejlesztési eredményeket, és szóba kerültek a lehetséges technológiai megoldások is.

Fenntartható faipar

A fenntartható faipar gyakorlati példáját mutatja ez a kisfilm.

Minél később, minél kevesebb fahulladék égjen el, a kidobásra szánt faanyag nagy része hasznosítható legyen - ez a célja a faipar szereplőinek. Az ágazati stratégia kidolgozásakor a környezetkímélő megoldásokat tartották szem előtt. A Falco szombathelyi gyárában már gyakorlat az újrafelhasználás.

Kovács Tamás - PR-vezető, Falco Zrt.
“Mi ezeket a hulladék faanyagokat tisztítjuk, a tisztítás után forgácsot csinálunk belőle, és a forgácslapba fel tudjuk használni. Nyilván nem teljesen, részben a normál faaanyag mellett, de a célunk az, hogy minél nagyobb mennyiségben tudjuk az elkövetkező időszakban felhasználni.”

A lerakókba kerülő fa nagy része újra felhasználható. A cél, hogy ez az anyag el se jusson a szeméttelepre, hanem a gyártókhoz kerülhessen.

Éder Andrea - kommunikációs osztályvezető, Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Nkft.
“A fővárosi működésben megnézték, hogy a lomtalanítások alkalmával 6-7 ezer tonna anyagot tudnának kinyerni, ami  pillanatnyilag megy a lerakóra. Ez hatalmas mennyiség, kizárólag bútorfa.”

Az Európai Unió környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának kiemelt célja a körforgásos gazdasági modell megvalósítása, aminek fontos eleme az újrafelhasználás.

Márta Irén - igazgató, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért
“Az EU szabályozása egyértelmű: a kiterjeszett gyártói felelősség, amely a cégeket arra kötelezi, hogy az általuk előállított termék utáni felelősségük ne szűnjön meg az értékesítéssel, hanem gondoskodniuk kell arról, hogy ha az életciklusa végére ért a termék, akkor újra felhasználásra kerüljön.”

A Soproni Egyetem és a régió szakképző iskolái a tananyfejlesztésben kiemelt figyelmet fordítanak a klímatudatosságra.

Alpár Tibor - rektorhelyettes, Soproni Egyetem
“Külföldi példákat tudunk behozni, hiszen több közös európai együttműködésben is részt vettünk, amelyekkel a hazai fenntarthatóság, faiparhoz kötődő hulladékgazdálkodás, szénlábnyom, szénmegkötés, klímahatásokat mind tudjuk kezelni akár a képzésben, akár a kormányzat felé képviselve.”

Az együttműködő partnerek célja, hogy követhető gyakorlatot alakítsanak ki a fahulladék újrahasznosítására. Mivel a fa meghatározó energiahordozó, és jelentős a szén-dioxid-megkötő tulajdonsága - a program klímavédelmi vonatkozása mértékadó lehet.