Hírek

Finisben van a traffiboxok telepítése

2024. február 07., 20:18

Finisben van a traffiboxok telepítése, és már a gyalogátkelőhely tervei is készen állnak a megvalósításra Zanaton. A fejlesztések 33 millió forintos költségét a kormány biztosította - mondta el mai sajtótájékoztatóján Németh Krisztián, a Keleti Városrészért Egyesület elnöke. A beruházás a zanatiak biztonságát szolgálja.

Finisben van a traffiboxok telepítése

Kiépítették a szükséges áramellátást a közútkezelő munkatársai: végéhez közeledik a traffiboxok telepítése Zanaton. Helyszíni sajtótájékoztatóján a Keleti Városrészért Egyesület elnöke megköszönte Hende Csaba országgyűlési képviselő közbenjárását az ügyben.

Németh Krisztián - elnök, Keleti Városrészért Egyesület

"Dr. Hende Csaba kérésére biztosította a kormány a 33 millió forintot erre a projektre. Mind a 33 millió forintot, mindkét fejlesztésre a közútnak már átutalták."

Mint mondta, már az előző ciklusban Kántás Zoltán önkormányzati képviselő is dolgozott a zanati közlekedési problémák megoldásán, akkor került figyelemfelhívó sárga villogó az út mellé. Mivel az M86-os fizetős, sokan még mindig a régi 86-ost használják, naponta több száz autó halad át Zanaton, és nem mindenki tartja be az 50-es, illetve a 30 km/órás sebességkorlátozást.

Putz Attila képviselő már a 2019-es választás után a városi rendőrkapitányhoz fordult a zanati közlekedési helyzettel kapcsolatban. Előbb a VÉDA rendszer került szóba, végül ez nem valósult meg. 2022-ben a Sólyom utcában 80, Zanaton 255 lakossági aláírás gyűlt össze a traffiboxok telepítése érdekében.

Putz Attila - önkormányzati képviselő

"2023 augusztusában jött meg az ORFK engedélye, megvizsgálták, hogy szükséges-e, a Sólyom utcait nem támogatták, a zanatit igen. A szeptemberi közgyűlésen a költségvetés-módosításban a trafibox forrását biztosította a város, minden megvolt ahhoz, hogy az egy db trafibox, amit a zanatiak kértek, ki legyen építve Zanaton."

Ezután jelentette be Hende Csaba, hogy nem egy, hanem két traffibox lesz Zanaton, és az ehhez szükséges forrást megkapja a kormánytól a közútkezelő. Így várhatóan nagyobb lesz a zanatiak nyugalma. Mivel sosem lehet tudni, van-e sebességmérő a dobozban, aki nem akar büntetést kockáztatni, fékeznie kell - Zanaton kétszer: Szombathely felől, és a templom mellett is. A Napsugár utcai kereszteződésnél gyalogátkelőhely is létesül, a tervek már 2019-ben elkészültek, de nem volt rá elég pénz. Az említett 33 millió forintból a közútkezelő a zebrát is megépíti.