Hírek

Fizikai nap a Kanizsaiban

2018. április 23., 15:28

Tanárok és diákok együtt kísérleteztek a Kanizsai Dorottya Gimnázium természettudományos laborjában. Egy napra a fizikáé volt a főszerep az iskolában, a nagyszünetben a Csodák folyosója is várta a fiatalokat.

Fizikai nap a Kanizsaiban

Minél rövidebb a cső, annál magasabb a hang – ez is bizonyítást nyert a Csodák folyosóján a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Az iskola az idén is csatlakozott az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett A fizika mindenkié elnevezésű országos programhoz. 100 találmányt és 100, hozzá tartozó egyszerű kísérletet mutattak be az elmúlt 100 évből. Volt közöttük egészen egyedi is.

Sinkó Andrea – szaktanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
„Például van olyan kislány, aki lovagol. Ő egy olyan kísérlet leírását kapta meg, amely arról szól, hogy milyen lovat vegyünk inkább: sötét színűt, netalántán csíkosat, zebrát, vagy fehéret. Merthogy nem mindegy, hogy milyen módon veri vissza a lónak a szőrzete a napfényt”

Az érdeklődők többek között megtudhatták azt is, hogy mi történik, ha neutron ütközik neutronnal, és kupolát építhettek kődarabokból. A természettudományok népszerűsítése mellett a szervezők célja az volt, hogy a diákok megismerjék azokat a magyar találmányokat, amelyeket nap mint nap használunk.

Hegedűs Filoména Anna – 10. osztályos tanuló, KDG
„Nagyon érdekesek voltak az előadások, különösen tetszett, hogy megmutatták, hogy a mindennapokban hogyan lehet például a fizikát megtalálni.”

”A jobb kezem mintha hidegebb lenne”

Hat órán keresztül a fizikáé és a kísérletezésé volt a főszerep a laborban is. Hogyan válhatunk memóriabankokká? Ezt a kérdést tette fel előadásában az országos versenyen a legjobb háromba jutott páros.

Imre Anna – 10. osztályos tanuló, KDG
„Úgy gondoltuk, hogy a pí egy olyan érdekes matematikai jelenség, hogy úgy tudjuk bemutatni, hogy több tudományterületet, tehát a biológiát, a művészeteket és a matematikát is egyesítsük.”

A nap folyamán bebizonyosodott: a fizika mindenkié, segítségével számos, társadalmat érintő problémára adunkhatunk választ.