Hírek

Folytatódik a rendőrség és társszerveinek Házhoz megyünk elnevezésű programja

2016. február 03., 15:33

Tavaly tanácsadó irodát nyitottak az MMIK-ban, most pedig egy idősek klubjában jártak, ahol a csalók trükkjeire hívták fel a figyelmet.

Folytatódik a rendőrség és társszerveinek Házhoz megyünk elnevezésű programja

“Születési dátumot, …-tól keresem. Ez micsoda? Nem ismerős? Küldtünk sms-t is, meg levelet is. Levelet? Magyar cetelemes ügyével kapcsolatban hívom. Születési dátumot tudna mondani, hogy tovább tudjunk haladni?”

Többek között így próbálják kiszedni az idős emberekből a személyes adataikat - erről is beszélt a Pozsony utcai idősek klubjában megtartott előadásában a rendőrség munkatársa. Más veszélyek is akadnak: sokszor megtakarítást ajánlanak, unokákra hivatkoznak a csalók és a tolvajok, akiknek kedvelt célpontja a nyugdíjas korosztály.

Varga Sándor - rendőr őrnagy, VMRFK bűnmegelőzési alosztály
“Mi az előadásokon, a mostani előadásomon is próbálok olyan élő példákat hozni, ami talán a legközelebbi időben, hogyha ilyennel találkoznak, akkor tudnak rá lépni, és tudnak rá válaszolni. És mondjuk nem válnak egy trükkös csaló áldozatává.”

Az előadáson elhangzott, hogy a nyugdíjasok, csapatokat alkotva egy-egy felnőttel és iskoláskorúval - vetélkedőn is részt vehetnek a témában. Nemcsak a rendőrség, hanem a közterület-felügyelet szakembere is tájékoztatta az időskorúakat, többek között a térfigyelő kamerák hasznosságáról. Az információátadás szükségességét a klubvezetés is felismerte, ezért nyitottak a hasonló programokra.

Kergyikné Léránt Erika - programszervező, Pálos Károly-szolgálat
“Volt olyan, hogy a klubtagjaink lopásról, betörésről már jelezték a klubvezetőknek, történtek ilyen események, és ezért is szeretnénk megelőzni ezeket. Mert sajnos az ő naivitásukra próbálnak apellálni a betörők.”

Egyre többen fedezik fel azt az információs pontot az MMIK-ban, amelynek tavaly novemberi megnyitásán a sajtó is jelen volt. Itt a rendőrség és társszervei vagyonvédelmi kérdésekben ad tanácsokat.