Hírek

Folytatódik a szombathelyi zsidó temető rendezése

2022. november 17., 00:06

Megtisztítják és felújítják Kardos Ella síremlékét, amit Rumi Rajki István haldokló hattyút ábrázoló szobra díszít. A Szombathelyi Zsidó Hitközség arra törekszik, hogy megmentse az utókor számára az itt nyugvó, neves személyiségek síremlékeit és a művészi értéket képviselő sírköveket. A következő nagy feladat a rossz állapotú rabbisírok rendbetétele lesz.

Folytatódik a szombathelyi zsidó temető rendezése

A zsidó temetőben több művészi igényességgel megformált síremlék is található, két éve Zsidó Mozaik című magazinműsorunkban bemutattunk néhányat, köztük Kardos Elláét.

Orbán Róbert - helytörténész
"Rumi Rajki István készítette 1933-ban. Egy haldokló hattyút ábrázol."

A carrarai márványszobor az idők során gyantával szennyeződött, és benőtte a moha.

A napokban elkezdődött a tisztítása, a Szombathelyi Zsidó Hitközség megrendelésére Ferencz Ádám, a Rumi Rajki Műpártoló Kör tagja dolgozik rajta. Nemcsak a szobor, hanem maga a sírkő és a fedlap is új külsőt kap.

Ferencz Ádám - kőfaragó mester, tag, Rumi Rajki Műpártoló Kör
"Ezek után, ha kiszáradt a márvány, egy felületi impregnálást kap az egész felület, esetleg még a többi fekete részt eltávolítjuk."

Kardos Ella a neves vaskereskedő, Kardos Jakab leánya volt, 1898-ban született, 34 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Síremléke Rumi Rajki István szobrászművész munkája, szignója oldalt látható. Az alkotó több hasonlót is készített a pályája során, a Szent Márton és a Jáki úti temetőben is állnak művei.

Balogh Péter - elnök, Rumi Rajki Műpártoló Kör
"Rumi Rajki István több síremléket csinált a 20-as, 30-as években, nem kapott mindig nagy szobrokra megrendelést, meg kellett élnie. Ezek valamennyien kiemelkedő, igazi műalkotások, és nem szokványos, sablonszerű alkotások."

Rumi Rajki gyakran választott madármotívumot, például hattyút és pelikánt. A részletgazdag alkotás most, a tisztítást követően újra régi pompájában látható.

Balogh Péter - elnök, Rumi Rajki Műpártoló Kör
"A formákkal tudott játszani, vannak benne akadémikus és modern vonások is, ahogy ő ezt a haldoklást így megfogalmazza. A vonalvezetése nem egy szokványos."

A zsidó temetőben közel 2500 sír található, csak nagyjából százat gondoznak az utódok, a többit a hitközség tartja rendben. A sírkert megtisztítása évek óta folyamatosan tart, eddig 600 konténer zöldhulladékot és szemetet szállítottak el innen.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Előkerültek olyan csodálatos művészi alkotások, síremlékek, amit úgy gondoljuk, nagy feladat, hogy megmentsük az utókor számára. Nagy probléma az 1830-as években keletkezett rabbisírok megmentése."

Néhány közülük súlyosan károsodott, mállik szét, félő, hogy eldől, leomlik. A nemrég megrendezett Zsidó Fesztiválon is gyűjtöttek adományokat a renoválásukra. Ezek a síremlékek igazi értékek, a hitközség egyik fontos törekvése, hogy megmentse őket az utókornak.