MNB - 2
MNB

Hírek

Fontos térinformatikai fejlesztések a régióban

2012. február 28., 17:15

Új, város- és régiófejlesztést támogató projekteket jelentettek ma be osztrák és magyar szakemberek a Centrope Közép-európai Régió szombathelyi  munkaértekezletén. A programok jelentősen növelhetik a Nyugat-Dunántúl, ezen belül Szombathely versenyképességét is.

Fontos térinformatikai fejlesztések a régióban

Még idén elindul a városok működését vizsgáló és elemző program. Emellett például Szombathelyen isfelmérik a beruházási döntések szempontjából fontos adottságoka is.

Szombathely egykor a Nyugat királynője volt. Mára ez a szerep halványult, de azt nem lehet pontosan tudni, hogy a régió városainak versenyében hol helyezkedik el a vasi megyszékhely. Ennek objektív mérésében segít majd a Centrope -ígérik a szakemberek. A régió több városának összefogásával zajló együttműködés során különböző adatokat gyűjtenek össze egy-egy településről.  Ezzel  például a befektetőknek nyújtanak majd segítséget ahhoz, hogy a települések adottságai alapján  kiválaszthassák a nekik megfelelőt. Egy másik projekt-ötlet abban is segítséget nyújt, hogy az adott településen belül hol vannak a befektetésre, fejlesztésre legideálisabb körülmények. A magyar városok közül elsőként Szombathelyen mérik fel a térségi adottságokat - hangzott el a munkaértekezleten.

Lazáry Viktor, alpolgármester
Ha egy befektető érkezik akkor ezeket az információkat megtudjuk adni. De ezeket most több helyről kell összegyűjteni. Amennyiben ez a projekt megvalósul, úg ezeket az információkat egy órán belül meglehet adni a befektetőknek és arra is jó, hogy több területet is összelehet hasonlítani.

Szakemberek szerint a régiók - Bécs és térsége, Pozsony és térsége, a dél-morvaországi cseh területek, valamint a három nyugat-magyarországi megye - szorosabb együttműködésével gazdaságilag még sikeresebb lehet a négy ország határterülete.

Szokoly Örs, ügyvezető - CEURINA NKFT.
Bécs vonza a körötte élőket, ezt a régiót, 6.5 millió emberről van szó. Ha ezt hatékonyabb tesszük, akkor az eredetileg spontán fejlődő régiónál kétszer akkor fejlődés is elérhető.

Szakemberek szerint tennivaló van még bőven a régióban. Itt is gond a jól képzett szakemberek elvándorlása, de szükség van infrastrukturális fejlesztésekre is. Viszont amiben komoly lehetőségei rejlenek:  az a turizmus.