MNB
MNB - 2

Hírek

Forgalomszámlálás és utaskikérdezés zajlik ezekben a hetekben Szombathelyen

2021. szeptember 23., 21:28

A felmérést végző kérdezőbiztosok figyelik, hogyan alakul az autóforgalom a különböző napszakokban, és kikérdezik a busszal, vonattal utazókat közlekedési szokásaikról. A begyűjtött információkat felhasználják a készülő fenntartható városi mobilitási tervhez.

 

Forgalomszámlálás és utaskikérdezés zajlik ezekben a hetekben Szombathelyen

Szeptember elején kezdődött és október elejéig tart a felmérés. A Savaria, a gépipari és a kereskedelmi iskola mintegy 150 diákja működik közre kérdezőbiztosként.

"Mi az utazásának az indoka? Munka. Hányszor teszi meg havonta ezt az utat?"

Kikérdezik a helyközi és helyi buszjáraton utazókat közlekedési szokásaikról, és vasúti utasszámlálást is végeznek. Ebből kirajzolódik, hogy a szombathelyiek és az agglomerációban élők milyen közlekedési eszközzel, hová és milyen gyakran utaznak. Emellett a város 82 utcájában végeztek forgalomszámlálást napi 8 órában. A többlépcsős felmérés 70 százalékán már túl vannak, még hátravan hónap végén az adatfelvétel a háztartásokban.

Németh Ákos - fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok
"Kérdezőbiztosok reprezentatív mintán megkérdezik, elbeszélgetnek a lakosokkal az utazási szokásaikról. Ezúton is kérjük a szombathelyieket, hogy szánják rá azt az időt, mivel nagyon fontos ez ahhoz, hogy minél jobb tervet tudjunk összerakni a jövőre nézve."

A tanácsnok elmondta, Szombathely sok szempontból remek hely, de ha valami problémát kellene megjelölni, az itt élők többsége a közlekedést említené. A közlekedési rendszer modernizálásának, javításának első lépése egy hosszú távú, városi mobilitási terv, az ún. SUMP elkészítése, amihez előbb meg kell ismerni a jelenlegi helyzetet. Ezért végzik el most a felmérést. A SUMP kidolgozásáért felelős cég az összegyűlt adatok alapján javasol majd változtatásokat a közlekedési rendszerben.