Hírek

Fotókat és kisfilmeket értékelt a zsűri a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2023. február 12., 11:51

Fotókat és kisfilmeket értékelt a zsűri a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A Máskép(p) Vas Megyei Helytörténeti Fotó- és Filmpályázat díjátadójára most 36 fotó és 13 film érkezett. A pályázat témája a Vas vármegyei helyszínek, rendezvények, közösségi élmények személyes megélése volt. A filmeket a Szombathelyi Televízió is bemutatja.

Fotókat és kisfilmeket értékelt a zsűri a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Negyedik alkalommal szervezte meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület a Vas megyei helytörténeti fotó- és filmpályázatát általános és középiskolás, valamint főiskolás és egyetemista diákok részére. 

Baráthné Molnár Mónika - igazgató - Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Ez az a korosztály, akik könyvtárba kevesebbet járnak, kevesebbet olvasnak, de mégis egy lehetséges mód arra, hogy velük kapcsolatot teremtsünk. A negyedik alkalommal kiírt pályázatban pedig fontosnak tartottuk azt, hogy reagáljunk a mögöttünk hagyott pandémiás eseményekre, és a témát úgy határoztuk meg, hogy a közösségi élményeket előtérbe helyezzük.”

Vasi épület, intézmény, közterület , bármilyen közösségi helyszín szerepelhetett az alkotásokban, amely számukra fontos. A Rum Kastély EGYMI ezt a képet készítették a pályázatra, a hangulata miatt jutalmazták. Egy kisfilmet is beküldtek: a Ragyogj, ragyogj, kiscsillag alkotói egy autista fiú életét, mindennapjait dolgozták fel, az operatőrnek most először volt kamera a kezében. Elsők lettek.

Kovács Melissza - operatőr
“Bálint szerette volna, hogy róla készüljön egy kisfilm, ami által bemutattuk azt, hogy egy fogyatékos embernek is több oldala van.”

A zsűri tagjaitól a díjkiosztón javaslatokat, tanácsokat is kaptak az alkotók. 

“Nincs kész egy fotográfia azzal, hogy lefotózom azt a természetben lévő dolgot, ami engem érdekel.”

Ennél sokkal összetettebb munkát várnak el a pályázóktól - tette hozzá Büki László, aki eyebek mellett az utószerkesztés jelentősségéről is beszélt. Ez a kép volt az egyik kedvence a beérkezett 36 fotó közül. Első helyezést érdemelt ki az alkotója.

Büki László - főszekesztő, fotóriporter - Vaskarika.hu
“Nagyon plasztikusan és kiválóan mutatja be azt a kontrasztot, ami az ő élőhelyén az elmúlást és az élet kisarjadását szimbolizálja, és ez színekben is fantasztikusan jól megjelenik a fotón, a málló sárga és a sarjadó égszínkék gyakorlatilag párviadala, mai ezen a képen megjelenik, és ehhez még társul magának az égboltnak a dramatikussága, drámája, mai fogva tartja a szemet.”


Képarányok, képszerkesztés, tudatosság - ezeket figyelte a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület vezetője az alkotásoknál. Ez a tükröződést megjelenítő kép az egyik legkedvesebb számára - mondta a díjátadót követően. 

Fábián Gábor - elnök - Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
“Legyenek tudatosak, és hogy ha egy tematikus fotó- vagy film pályázathoz küldenek be képet, akkor ahhoz próbálják igazítani ezt az anyagot, tehát figyeljenek oda, tegyenek bele munkát, és akkor meglesz az eredménye.”

Azoknak az alkotásait is megtekintheti a közönség, akik most nem értek el dobogós helyezést. A fotókból készült kiállítás a könyvtár kamaratermében március harmadikáig megtekinthető, a filmeket pedig a Szombathelyi Televízió tűzi műsorra, de közösségi és videómegosztó oldalakon is megtalálhatók.