MNB - 2
MNB

Hírek

Gombadömping van az erdőben és a réten, kertekben egyaránt

2020. október 21., 21:19

Az eső megindította a növekedést. Az ősszel megszokott fajok közül azonban csak néhányból van sok, a többi még várat magára. Veszélyes lehet azonban, hogy azok is szedik, akik nem ismerik a gombákat. A vásárcsarnokban keddtől vasárnapig reggel öttől működik az ingyenes gombavizsgálat.

 

Gombadömping van az erdőben és a réten, kertekben egyaránt

Hosszú sor kígyózott szerda délelőtt a gombavizsgálónál. Tíz óra után már több mint százan mutatták meg a szakértőnek, mit találtak az erdőn, mezőn. Kiss István egy kosár őzlábgombát szedett egy közeli erdőben.

Kiss István
„Már régóta foglalkozom a gombával. Szeretek erdőben sétálni. De a biztonság miatt mindig elhozzuk ide még akkor is, ha várni kell, ez a biztos.”

Gráczer László kőszegi kertjében szedte a fenyőtinorút, amiből mielőtt pörkölt készült volna, megvizsgáltatta.

Gráczer Lászlóné
„Ez fenyőalja gomba. Úgy ismerem, hogy tyúkgomba, meg vargánya, a nagyobbakat, de már olyan mélységébe nem megyek bele, mert nem ismerem, de ezeket tudom, mert a kertemben szedtük.”

Szalai József faluja határában gyűjtötte össze a csoportokban termő gombát.

Szalai József
„Nem ismerem. Azt mondták, márványos pereszke, a kéket még valamennyire ismerem, meg lehet különböztetni, de ezt nem ismertem. Ez csoportosan találtam, azért tudtam ilyen sokat szedni.”

"Maga a kalapfelszín olyan, mintha füstös lenne, ez az egyik ismertető jele, és ha két ujjal egy picit a szélét megdörzsöljük, és megszagoljuk, ott nagyon-nagyon büdös."

Nyomásra, vagy törésre pedig sárgul a csiperke mérgező fajtája. Ebből most valódi dömping van. Bár nagyon sok a gomba, hiányzik az ilyenkor ősszel megszokott fajgazdagság. A legtöbben őzlábbal érkeznek.

Kalauz József – gombaszakértő, Szombathelyi Vásárcsarnok
„Egyelőre ez az eső, ami volt, arra elég, hogy őzlábgombát, vargányát, végül is azt mondom, hogy most ezekből, meg tyúkgomba van még, ami ehető. A mérgezők közül a sárguló csiperkéből tömegével, kukaszámra hordják az emberek. A többiből egyelőre még nincs, ami ősszel kellene, hogy legyen, még váratnak magukra. Egy-két darabokat hoznak belőle, de nincs fajgazdagság.”

A szombathelyi vásárcsarnokban keddtől vasárnapig reggel öttől délig vizsgálják meg ingyenesen a behozott gombákat. Az árusok is kínálják a természet ajándékát. A vargányát 3-4 ezer forintért, a rókagombát és a tyúkgombát 5 ezer forintért adják kilogrammonként.