Hírek

“Gombák Földjén” címmel nyílt vándorkiállítás a Szombathelyi Vásárcsarnokban

2023. szeptember 12., 20:52

“Gombák Földjén” címmel nyílt vándorkiállítás a Szombathelyi Vásárcsarnokban ma délelőtt. Az Aktív Időskor programsorozat keretében közel 100 érdeklődőt várnak ide, a város óvodáiból és iskoláiból pedig mintegy 200 gyereket vezetnek majd be játékosan a gombák világába.

“Gombák Földjén” címmel nyílt vándorkiállítás a Szombathelyi Vásárcsarnokban

Ismeretterjesztő célja van a „Gombák Földjén” című vándorkiállításnak, ami kedden nyílt meg a vásárcsarnokban.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok

“A kiállítás célja, hogy az ismeretanyagot, a gombákkal kapcsolatos tudnivalót minél könnyebben, minél látványosabban átadjuk a különböző korosztályú érdeklődőknek. Óvodavezetőkkel, iskolaigazgatókkal vettük fel a kapcsolatot, különböző korosztályú csoportok érkeznek, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának az Aktív időskor programjába is becsatlakoztunk.”

Az Aktív Időskor programsorozat keretében közel 100 érdeklődő tekintheti meg a kiállítást, gombaszakellenőr vezeti körbe a nyugdíjasokat.

Németh Lászlóné

“Szoktam erdőn gombát szedni még gombát szedni még fiatalabb koromban, hogy amiket nem ismertem eddig, tájékozódjak róluk, hogy hol vannak olyanok, amiket eddig nem ismertem, és most mutatják.”

Két hét alatt közel 200 gyerek ismerkedhet meg a különböző gombafajtákkal, már a kiállítás első napján is több csoport érkezett. A gyerekeknek játékos feladatokkal is készültek, a picik puzzle-t is kirakhatnak.

na ki emlékszik, mi volt a neve ennek a gombának?

A gombaszakértő Kalauz házaspár kalapos jelmezben készített finomságokat az ide érkezők számára. Az érdeklődők a gombás-velős pirítós készítésének titkát is megtudhatták.

“Ha majd itt elkezdem pirítani a velőt vagy sütni, amikor már úgy jól kifehéredik az egész, mikor már olyan jó állaga lesz, akkor beleteszem a gombaport, azzal még keverem egy kicsit és olyan lesz mint a dödölle vagy a porozinkó, egy kicsit így összekapja, és akkor szoktam még a reszelt fokhagymát, vagy ki hogy szokta még beletenni, hát ízlés szerint lehet borsot is.”

A gombakiállítás a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fóruma közös programjainak részeként nyílt, eddig három városban lehetett megnézni. A fővárosi vásárcsarnokban debütált, innen Pécsre költözött, majd Kaposvárra. Most két hétig Szombathelyen látható. Bár a kiállítás egy része mindenhol ugyanaz, mégis mindegyik helyszínen egyedi tud lenni.

Földes Tamás - ügyvezető igazgató, Budapest Vásárcsarnokai Kft.

“Mindenütt más a kialakítás lehetősége, ez már ad egy különbözőséget, de egyben ad egy plusz tartalmat is. Mindenki mással készül, tehát mindenki másként várja és más helyi kiegészítő elemeket integrál a kiállításhoz. Itt, ugye láttuk a fotókiállítást, itt láttuk azt a középiskola által kialakított nagyon klassz élővilágot bemutató tárlatot, ami nagyon különleges, hiszen mindenki számára aki ide látogat még teljesebb képet mutat a kiállítás.”

A kiállítást szeptember 24-ig lehet megtekinteni a vásárcsarnokban. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a piacon nemcsak a tárlat ideje alatt, de a hétfő kivételével minden nap lehet gombát vizsgáltatni.