MNB - 2
MNB

Hírek

Greisinger Ottóné a hetedik híres nő

2013. november 07., 15:16

A hetedik kötetéhez ért a Híres Szombathelyi Nők sorozat a Szülőföld kiadó gondozásában. Egy tanárnőről szól a kötet, amelynek ünnepélyes bemutatóját a Savaria Egyetemi Központban tartották szerdán. A sorozatszerkesztők azt ígérik, jövőre nem csak újabb könyvek jelennek meg, de konferenciát és kiállítást is rendeznek a híres szombathelyi nőkről.

Greisinger Ottóné a hetedik híres nő

» KÉPGALÉRIA

Greisinger Ottóné Kerecsényi Ilona tanárnőről szól a Híres Szombathelyi Nők sorozat most megjelent kötete. A nőjogi aktivista 41 évig tanított a szombathelyi polgári leányiskolában, a különleges sorozat hetedik részét szentelték neki a szerkesztők.

Takátsné Tenki Mária – kulturális tanácsnok
„Ez a könyvsorozat, ami egyedülálló az országban, csak és kizárólag Szombathelyen jöhetett létre elsőként. Miért? Hiszen Szombathelyen él egy olyan intellektuális közösség, aminek a tagjai, ha felkérjük őket, szinte egy szóra vállalkoznak.”

Különleges élményt nyújt a könyv: igazi időutazást tehet az olvasó.

Horváthné Molnár Katalin – elnök-rektorhelyettes, Savaria Egyetemi Központ
„Elolvasva a kötetet, szívmelengető érzés volt elmerülni abban a szellemi pezsgésben, amely méltán a ‘Nyugat királynője’ szófordulathoz, Szombathely városát jellemezte a XX. század első felében.”

Egy igazi feminista volt Greisinger Ottóné Kerecsényi Ilona. Az első szombathelyi nő, aki nem születése vagy házassága okán lett elismert.

Kelbert Krisztina – író
„Szinte minden nőmozgalomból aktívan kivette a részét, ugye ekkoriban, a századfordulón, az 1890-es évek közepétől indul meg nem csak Magyarországon, hanem Szombathelyen is egy széleskörű feminista mozgalom, enne volt ő is a tagja. Aktív és intenzív kapcsolatot ápolt a magyarországi, budapesti feminista mozgalom jeles személyiségeivel és az európai mozgalom személyiségeivel is.”

A Híres Szombathelyi Nők sorozat további kötetei már készülnek. Az biztos, hogy jövőre, a tizedik könyv megjelenésére nagyszabású kiállítást és nőkonferenciát is rendeznek majd Szombathelyen.