MNB
MNB - 2

Hírek

Gyermek elsősegély tanfolyam

2020. július 30., 15:09

Ötödik alkalommal szervezte meg A gyermekkor elsősegélye tanfolyamot az egészségfejlesztési iroda. Megtelt az előadóterem.

Gyermek elsősegély tanfolyam

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető - Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda
“Előzetes regisztráció volt szükséges, pillanatok alatt, néhány óra alatt feltelt a meghirdetett létszám, várólistánk is van, ha lehetőségünk engedi, akkor ősz elején még lesz egy ilyen tanfolyam, a célja pedig, hogy a babát várók, vagy a kisbabával otthon lévők az akut vészhelyzeteket rutinosabban tudják kezelni.”

Mentőtisztektől tanulhatták meg a szülők, hogy mihez kezdjenek életveszély esetén, és hogyan oldják meg a napi egészségügyi problémákat.

Németh-Cseke Zsófia
“”Ahogy látjátok, már nagyon a végén járok a terhességemnek, úgyhogy igazából ezért, mindenképpen szeretném, hogy a babánk megfleelő biztonságban legyen, amikor megérkezik hozzánk, légzésfigyelőt már vettünk, és ehhez kapcsolódóan szeretnénk mindenképpen, hogy azért egy elmélet, gyakorlati tudás is párosuljon hozzá, ne csak egy esetleges riasztáskor ne tudjunk mit kezdeni.”

A kruppos gyermek ellátásáról, a lázról és annak csillapításáról, a görcsök és a sebek kezeléséről is alapos tájékoztatást adtak a szakemberek.

Horváth Balázs - mentőtiszt
“”Igyekeztünk úgy felépíteni a gyermek sürgősségi ellátásról szóló elsősegély tanfolyamot, hogy olyan kulcsfontosságú címeket vettünk elő, mint például a gyermek újraélesztés, a légutakban rekedt idegen testnek az eltávolítása.”

Az elméleti rész után gyakorlatban is megtanulták az érdeklődők a legfontosabb technikákat az ambubabák segítségével. Egy csecsemőnél például csak két ujjal végezhető mellkaskompresszió, nem tenyérrel, mint a felnőtteknél. A kicsiknél más, lényeges különbségek is vannak az elsősegélynyújtás terén.

Német Dániel - mentőtiszt
“Más a mellkaskompresszióknak és a lélegeztetéseknek az aránya, ezt a felnőtt ajánlásokkal ellentétben, végezzük folyamatosan egy percig, és csak ezek után adjuk le a segélyhívást.”

A következő gyermek-elsősegély tanfolyam időpontjáról a Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda honlapján, iletve Facebook oldalán tájékozódhatnak.