Hírek

Gyermek Kulturális Hét kezdődött hétfőn az Agora - Gyermekek Házában

2012. január 24., 17:49

Cél, hogy a diákok jobban megismerjék a magyar nyelvet és irodalomat. A péntekig tartó programsorozatra több száz általános iskolást várnak a szervezők. Ma drámajátékkal, közmondásokkal kapcsolatos játékkal és anyanyelvi vetélkedővel várták a gyerekeket.

Gyermek Kulturális Hét kezdődött hétfőn az Agora - Gyermekek Házában

Habverővel, mozsárral, és befőttesüvegekkel kísérik a diákok a közösen szavalt mondókát. A Dési Huber István Általános Iskola harmadikos tanulóival a  Rátóti csikótojás című mesét dolgozták fel drámajáték formájában a mai foglalkozáson. A gyerekeknek tetszett, hogy szórakoztató formában sajátíthatták el az ismereteket.

Papp Anna, Dési Huber István Általános Iskola
"Az iskolában nem annyira játékosan tanulunk de én az iskolát is nagyon szeretem."

A Gyermek Kulturális Hét célja, hogy a diákok az iskolában tanultaktól eltérően, interaktív foglalkozások segítségével ismerjék meg  jobban a  magyar nyelvet és az irodalomat. A pedagógusok szerint a gyerekeknek már egészen kis koruktól fogva érdemes dalokat, meséket tanítani, például azért, hogy  gazdagodjon az érzelmi világuk, fejlődjön a szókincsük.

Kovács Anett, tanító, Dési Huber István Általános Iskola
"Szerintem ezt nagyon korán érdemes már elkezdeni, csak természetesen a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodva. Tehát akkor már babakorban természetesen ringatókkal és bölcsődalokkal és mesékkel folytatni."

"Én elmondom a közmondást, és ki kell találnotok, hogy melyik az igaz."

Közmondásokkal ismerkednek a diákok egy másik teremben. A programok egészen péntekig tartanak, a szervezők több mint 300 gyerekre számítanak.

"Folyamtosan várjuk a csoportokat. Több mint 10 csoport jelentkezett. És délután még egy vetélkedőre is sor kerül, egy városi vetéklekdőre. Ahol szintén az anyanyelv a téma. És hét csapatot várunk a város különböző iskoláiból alsós és felsősöknek hirdettük meg ezt a programot."

A hét során lesz még játékos illemtan, a gyerekek megismerkedhetnek az eszperente nyelvvel, illetve a könyvkötéssel és a papírmerítéssel is.