
"Vándorlegényeket tárt karokkal várunk, hogy a szakma csínját-bínját elsajátítsák."
Ez a nagykanizsai csapat lakatos céhet alapított az ipartörténeti vetélkedő idejére. Előzetes feladatként megalkották a céhszabályzatot, és cégért készítettek.
Fenyvesi Dániel - tanuló, Nagykanizsa
"Ezért gondolkodtunk ebben, mert a régi világban a lakatosokra nagy szükség volt például zárak készítésében, kocsivasalásokban."
"Csak egy késből és egy dupla fűrészecskéből áll."
Régi szövegrészletekből kellett rájönni, mely mesterségekről van szó, papírpénzekkel memóriajátékot játszhattak, és tárgyakról kellett kitalálni, mire használhatták. Hat állomáson négy csapat versengett egymással, mindannyian szakiskolákból érkeztek.
Tóth Kálmán - múzeumpedagógus, Savaria Múzeum
"Oldott légkörű ismeretbővítás, játék az ipartörténet köréből. Olyan célcsoportot szerettünk volna a múzeumhoz közel hozni, akinek nem napi rutin a napi múzeumba járás."
Hogyan készült a túró, miként köpülték nagyanyáink a vajat? Erre is választ kaphattak a Vasi Skanzen látogatói. A mai gyerekek számára már furcsa eszközöket ki is lehetett próbálni, és kóstolót kínálatak a friss vajból.
"Ilyen vajat készítettünk belőle."
Régen minden háznál tartottak tehenet, és az asszonyok ismerték a tejtermékek készítésének csínját-bínját.
Hári Kálmánné
"Minden háznál maguk dolgozták fel a tejet, aludtejet, tejfölt, túrót maguk készítették. Tejes ételeket, málét sütöttek állandóan."
"Nagy agyagot adjak, vagy kicsit. Kicsit."
A fazekasmesterség fortélyaival is megismerkedhettek a látogatók. A főként gyerekeknek szóló program célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az eltűnőben lévő mesterségekre és a régi paraszti világra.





























