Hírek

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Toronyban

2024. február 05., 16:50

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt szombaton Toronyban, egy középkorú férfi az áldozat. A családi házban volt szén-monoxid-érzékelő, de nem a fürdőben, ahol a szivárgás történt, hanem a szobában. Ma délelőtt Szombathelyen a Perintparti sétányon életet mentett a készülék, egy idős asszony rosszul lett, a mentők kórházba vitték. Az önkormányzati bérlakásban pár napja szereltette fel a SZOVA a készüléket.

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Toronyban

Toronyban egy Rohonczi utcai családi házhoz riasztották szombaton kora este a tűzoltókat, mert bejelzett a szobában elhelyezett szén-monoxid érzékelő. Az épületben hárman tartózkodtak, egyikük a fürdőszobában - őt eszméletlen állapotban találták meg. A mentők hosszan küzdöttek az életéért, de nem sikerült újraéleszteni. A középkorú férfi halálát szén-monoxid-mérgezés okozta.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Az egységek teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem mellett hatoltak be az ingatlanba, a mérőműszerek kimutatták a CO jelenlétét, a szellőztetés mellett is magas volt a koncentráció. Ezt követően rekonstruálták az esetet, becsukták az ablakokat, ajtókat, és ezt követően is ki tudták mutatni a CO jelenlétét."

A fürdőszobában átfolyós vízmelegítő működik, szénmonoxid-érzékelő ebben a helyiségben nem volt, csak a szobában, ahol konvektorral fűtenek. A katasztrófavédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a teljes biztonság érdekében több érzékelőt is érdemes felszerelni, de abban a helyiségben mindenképpen legyen, ahol átfolyós gázüzemű vízmelegítő üzemel.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Ez ott jelez és akkor jelez igazán, ha már a kis mennyiséget is érzékeli. Nem baj, ha az épületben több készülék van, a nappaliban, fürdőszobában. A készüléket fejmagasságban kell elhelyezni, és ami a legfontosabb, hogy biztosítani kell az állandó levegő-utánpótlást."

Ma délelőtt a Perintparti sétányon életet mentett a szén-monoxid-érzékelő: időben jelzett a készülék. A lakásban élő férfi hívta a mentőket és a tűzoltókat, hogy édesanyja rosszul lett. Az asszonyt a mentők kivizsgálásra kórházba szállították. Az első emeleti önkormányzati bérlakásba néhány nappal ezelőtt szerelte be a SZOVA a CO-érzékelőt: mint arról korábban beszámoltunk, minden önkormányzati bérlakást ellátnak szén-monoxid-érzékelővel, és a lakossági beszerzéseket is támogatják 15 ezer forintig - ezzel a lehetőséggel már több mint ezren éltek. Úgy tudjuk, a Perintparti lakásban a fürdőszobában működő átfolyós vízmelegítő okozta a bajt, a bojlert a SZOVA haladéktalanul lecserélteti.