Hírek

Hamarosan megkezdődik Szombathelyen a rágcsálóirtás

2024. február 26., 20:42

Hamarosan megkezdődik Szombathelyen a rágcsálóirtás. A megyeszékhely közterületein, parkokban, patakpartokon és a lakótelepeken helyeznek ki a szakemberek véralvadásgátló szereket. A legveszélyesebb kártevő a vándorpatkány, amely jól alkalmazkodott a városi élethez. Jelenlétükről az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett az önkormányzathoz és a lakásszövetkezetekhez.

Hamarosan megkezdődik Szombathelyen a rágcsálóirtás

A tavasz közeledtével megsokasodnak a kártevőkre szakosodott vállalkozások feladatai. Ebben az időszakban potenciális járványügyi veszélyforrást jelentenek a rágcsálók, rovarok, amelynek irtása a jogszabályi előírás szerint összehangoltan zajlik. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy kihez fordulhatnak, ha kártevőt látnak közterületen vagy a lépcsőházak alagsorában.

Beliznai Pálné - elnök, BEM Lakásszövetkezet

Megszokták a kedves lakók, hogy mindenkinek szólnak - a polgármestertől elkezdve mindenkinek és az ÁNTSZ-nek például - nemhogy beszólnának ide, hogy kérem szépen itt láttam egy patkányt gyorsan kéne irtani, mert mi azonnal intézkedünk.

Az egyik leggyakoribb városi kártevő a vándorpatkány, amely Indiából származik, de már az Európában honos házi patkány élőhelyét is leuralta. A lakásszövetkezetek a lakossági észrevételek, panaszok figyelembevételével évente több alkalommal is megrendelik az átfogó kártevőmentesítést.

Palkó László - egészségügyi gázmester, ügyvezető, Rágcsávók Kft.

Mindenképpen célszerű az együttműködni lakásszövetkezetekkel vagy a házkezelőkkel. Ők azok, akik kapcsolatban állnak velünk és a problémát is együtt tudjuk feltárni, hiszen általában az esetek nagy részében a probléma nem onnan jön, aki a bejelentést tette vagy aki észleli az adott kártevőt, hanem sokkal bonyolultabban egy másik szomszédból, egy másik épületből, a külső övezetből érkezik a kártevő.”

Csak arra szakosodott kártevőmentesítő végezheti az irtást. Mivel a patkányok bizalmatlan természetűek és nagyon tanulékonyak, csak hosszú lejáratú irtószer hozhat sikert.

Majdnem mindegyik tartalmaz édesítőszert. Ugye van egy érdekes dolog a patkánnyal, hogy a keserű ízt nem érzi és ezért van bitrex, tehát keserítő anyag mesterségesen - az összes Magyarországon és Európában forgalmazott rágcsálószerben, a bitrex benne van.

Az önkormányzat a szokásoknak megfelelően idén is kétszer végeztet kártevőmentesítést a közterületeken: tavasszal és ősszel. Gócpontnak számító patakpartokon, parkokban és a Csónakázó-tó körül is kihelyeztetnek véralvadásgátlót tartalmazó irtószert. Az elhullott állatok tetemét szakemberek gyűjtik be, hiszen veszélyes hulladéknak számít. A tavaszi kártevőmentesítés napokon belül megkezdődik.