Hírek

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Pinkán és a Rábán

2024. június 10., 19:13

Az elmúlt 7-8 nap csapadékos időjárása jelentős árhullámot indított el a vasi vízfolyásokon. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Pinkán és a Rábán. Több településen védekezési munkákra van szükség: Körmenden 400 önkéntes dolgozik a töltés magasításán.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Pinkán és a Rábán

Jelentős mennyiségű csapaték hullott az elmúlt napokban a Rába vízgyűjtőjére, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyón. Szentgotthárdnál 422 cm-es tetőzést mértek vasárnap este, Körmendnél jelenleg is emelkedik a vízszint.

Több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. A körmendi önkormányzat a helyiek segítségét kérte a homokzsákoláshoz a Büdös-ároknál. Mozgósították a büntetésvégrehajtás dolgozóit, a honvédséget, a polgári- és katasztrófavédelmet és a vízügy munkatársait országszerte - 400-an dolgoztak a gáton tegnap éjszaka és ma napközben. Csatárláncban pakolták a homokzsákokat, nyúlgátat kellett építeni, hogy magasítsák a töltést, nehogy átbukjon rajta a víz.

Szegi Attila - PR referens, Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
"Az eddigi 520 cm legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítunk. A mögöttem látható tölésen 2400 méteren nyúlgát építés kezdődött tegnap este 360 ember részvételével, miskolci és szombathelyi vízügyesek irányítása mellett katasztrófavédők, önkéntesek, helyi lakosok segítették éjszaka a munkát. 24 ezer homokzsákot építettek be a nyúlgátba."

A zsákokat platós autókkal vitték a gát távolabbi pontjaira. Ma reggel megépítették a hiányzó 300 métert, és tovább magasították a teljes szakaszt.

"Erre senki sem számított, de a csapadék, a sok eső ellen nem tudunk mit csinálni. Amiért dolgoztunk, az elment. Van területe a Rába partján? Igen, 200 méterre egy kert. Víz alatt van? Még nem, bízunk benne, hogy nem lesz."

A vízátfolyások és elöntések miatt több útszakaszt is le kellett zárni.

A teljes lista a Vas Vármegyei rendőrség Facebook-oldalán olvasható.
Felsőcsatárnál 508 centiméteren tetőzött, ezzel történelmi rekordot döntött a Pinka. A patak kilépett a medréből, elöntötte az utcákat, a falvakban megfeszített védekezési munka folyik: Pornóapátiban homokzsákokat pakolnak, szivattyúznak, ennek ellenére már 15 házhoz betört a víz. Vaskeresztesen a Pinka-holtág jóléti létesítményeit elmosta az ár. Szentpéterfán hatezer homokzsákot raktak le a házak védelmében. A következő napokban további csapadék várható, ezért a szakemberek lassú, elhúzódó apadásra számítanak.