MNB - 2
MNB

Hírek

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben országszerte csütörtök éjfélig

2022. június 29., 15:30

Szerdán megdőlt a melegrekord is, Gyöngyösön 38,14 fokot mértek. Szombathelyen az időkép hőtérképe szerint 36 fok felett volt a hőmérséklet. A kánikula komoly megterhelést jelent a szervezetre, ezért a Vasivíz párakaput helyezett üzembe, a vasúttársaság vizet oszt, a katasztrófavédelem az óvatosságra figyelmeztet.

 

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben országszerte csütörtök éjfélig

A legmelegebb órákban sem volt elnéptelenedve Szombathely Fő tere, igaz, sokan többször is áthaladtak a párakapun, akár gyalog, akár kerékpárral.

Lakner-Bognár András
„Itt a város közepén élve eléggé megvisel bennünket ez a meleg. Igyekszünk 11 és 3 között nem kint tartózkodni, ez most kivétel, mert elhoztam délben a gyerekeket, de azonnal jöttünk a párakapun keresztül és megpróbáltunk hűvösséget lelni. Megyünk is haza, gyorsan lehúzzuk a redőnyöket.”

Itt 36 fok felett volt a hőmérséklet, de a klíma nélküli lakásokban is kánikula van.

Lajos Ernőné
„Tegnap 28,2 volt, ma még nem néztem, mert az ember inkább nem is akarja tudni, hogy hány fok van.”

Lajos Ernőné szereti a meleget, de az extrém hőségben inkább ő is az árnyékot és a hűvöset keresi. Mindenki másképp védekezik.

Turcsán Gábor
„Nehezen élem meg, mikor dolgozni kell. Mikor szabad vagyok, akkor megfelel.Ha nagyon meleg van, akkor hajnalban kimegyek az erdőbe, és garantáltan 15 fok lesz.”

Farkas István
„Sok folyadék, meg irány a medence otthon.”

A Vasivíz pavilonjában folyamatosan elérhető az ivóvíz, de a GYSEV is oszt ásványvizet a vasútállomáson az utasoknak. A Városházára bárki betérhet hűsölni. Hétfő hajnaltól csütörtök éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a hőségriasztást, mert a napi középhőmérséklet eléri a 27 fokot. A mentők szerint a szombathelyiek fegyelmezetten viselik a kánikulát.

Csillag Zoltán – kommunikációs munkatárs, OMSZ
„A mentőszolgálat munkatársainak ezen okból történt rosszullét, megbetegedés miatt még nem kellett beavatkozni. Továbbra is kérjük, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, fogyasszanak a megszokottnál több folyadékot, ne fogyasszanak alkoholos és cukros italokat és kávét. Amennyiben elkerülhetetlen a napon tartózkodás, akkor gondoskodjanak a fej és a tarkó takarásáról, a testfelület hűtéséről, a ruhával nem fedett bőrfelület védelméről.”

Fontos, hogy autóban még letekert ablak mellett se hagyjunk gyermeket, vagy kutyát. Akár 70 fok is lehet a gépjárműben, ez az extrém terhelés perceken belül hőgutához, idegi károsodáshoz vezethet. Az állatkórházba egyre több ilyen problémával érkező kutyát kezelnek.

Vizserálek Enikő – állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
„Ilyenkor azzal érkeznek hozzánk a kutyusok, hogy nagyon zihálnak, akár eszméletvesztésig is fajulhat a dolog. Ilyenkor azonnal testhőt mérünk, és elkezdjük hűteni a kutyust. Nemcsak az autóban felejtett kutyusok szenvedhetnek hőgutát, hanem akár séta, vagy heves játék közben is hőgutások lehetnek a kutyusok. Különösen terheltek ezzel a problémával a rövid orrú kutyák,”

A sétáltatást érdemes a hűvösebb reggeli vagy esti órákra időzíteni, hiszen a felforrósodott aszfalt és a térkő megégetheti a kutyák talpát.