Hírek

Három évtizedes jubileumot ünnepelt a Savaria Egyetemi Központ technikatanár képzése

2017. április 21., 15:45

A kerek évfordulóról konferencián emlékeztek meg, amelyen az itt végzett diákok felidézhették főiskolás éveiket, de a szóba került a technika tanítás jelene és jövője is.

Három évtizedes jubileumot ünnepelt a Savaria Egyetemi Központ technikatanár képzése

1983-ban indult meg a technika szakos tanárképzés Szombathelyen. Az első technika-matematika szakos tanárok 1987-ben kapták kézhez végzettségüket igazoló oklevelüket.

Nemes József - egyetemi docens, SEK Technika és Alkalmazott Informatika Tanszék
"Ebből az alkalomból szerveztünk egy 30 éves jubileumi találkozót, ami egyben egy szakmai konferenciát is felölel, hogy az elmúlt 30 év tanítási tapasztalatait szeretnénk összegezni, illetve azt, hogy a következő években, évtizedekben ennek a tárgynak milyen jövőképe látszódik."

A múltidézésre az itt végzett öregdiákok készültek pár gondolattal. Lendvai Ferenc az elsők között, 29 évvel ezelőtt vette át az oklevelét az intézményben.

Lendvai Ferenc - tanácsnok
"Maga az előadásom elsősorban a tanszék történetéről az én személyes tapasztalataimról szólnak, és amit én nagyon fontosnak érzek, sajnos két tanárunk már nincs közöttünk, az egyik Wagner András, illetve a tanszékvezető dr. Bajsz István, és az ő életútjukat is szeretném felidézni."

A konferencián kiemelt téma volt a technika szakos tanárképzés jövője is.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Miközben sajnálatos módon sok fiatal és idősebb is már egyfajta virtuális világban él az okos eszközökön, az interneten keresztül, úgy gondolom, hogy még nagyon nagyon sokáig szükség lesz arra a technikai tudásra, technikai tapasztalatra, amelyet akár az iskolákban technika órán, akár itt a pedagógusok a technika tanár szakos képzés kereteiben tanulnak meg."

A jubileumra egy  kiadvánnyal is készültek a szervezők, amely bemutatja a technikatanár képzés történetét, és életképeket is felvillant az elmúlt három évtizedből.