Hírek

Hat éves a Berzsenyi Rádió

2011. április 06., 09:16
6. születésnapját ünnepelte kedden a Savaria Egyetemi Központ rádiója. A Berzsenyi Rádió az országban egyedülállóként kisközösségi rádióként ad lehetőséget a hallgatóknak a szakma elsajátítására és gyakorlására.
Hat éves a Berzsenyi Rádió

Nemcsak a rádió érkezett fordulóponthoz, hanem a Nándor család című szappanopera is az 50. epizódjához ért.

 

A Nándor család felvételére gyűlt össze ma a Berzsenyi Rádió stábja. A hangjáték sorozat még egy korábbi helyi rádióban kezdődött, majd az egyetemi médium vette át. Ott folytatódott a történet, ahol korábban abbamaradt. A szappanopera egy szombathelyi átlagos család hétköznapjait mutatja be, szerelmekkel, csalódásokkal, a kisember mindennapi küzdelmeivel. Néha pedig egész furcsa dolgok is megtörténhetnek velük.

Rozán Eszter - szerző, Nándor család
"Egy-egy olyan fejetezet is beleteszek olykor, mikor az átlagtól eltérő dolgokat csinálnak. Gondolok itt arra, hogy elmentek Indiába nyaralni és a dzsungelben megkergeti őket egy tigris, ez azért nem egy hétköznapi szituáció."


A Nándor család és a Berzsenyi Rádió életében részt vesznek a hallgatók is. Nikoletta két éve az intézmény hallgatója, látássérültként úgy vesz részt a munkában, hogy előre megtanulja szerepét. Szívesen jár ide.

Horváth Nikoletta
"A Berzsenyi Rádió olyan lehetőség szerintem, ami nem sok diáknak adatik meg. Ez, hogy egy iskolának van saját rádiója, elsajátíthatja az ember a különböző dolgokat és ez egyedülálló. És mivel ezt szeretném csinálni, nekem ez egy teljesen jó lehetőség, meg szeretem is nagyon."


Még Nikolett kutyája is külön szerepet kapott a sorozatban.

Az idei évben már több mint 60 hallgató vesz részt a kisközösségi rádió készítésében. Szabad kezet kapnak a munkában, az oktatók csak a segítő kezet adják. Az itt tanulók szép eredményekkel végeztek rádiós versenyeken, és most is több pályázat eredményét várják.

Dr. Velics Gabriella - egyetemi docens, NymE-SEK
"Úgy tűnik, hogy ezt a munkaerőpiac is kedvezően veszi. A nálunk végzett kommunikáció szakos hallgatók iránt nagy a kereslet a környék rádióiban. Többen dolgoznak jelenleg is a szombathelyi rádiókban és a környék rádióiban is."


Heti három adást ad a rádió, és a korábbi műsoraik is meghallgathatók az interneten. A Nándor család jubileumi 50. adását szerdán 17 óra 20-kor hallgathatja meg a közönség. A rádió életéről bővebb beszámolót láthatnak jövő keddi Műhely magazinunkban is.