MNB - 2
MNB

Hírek

Hatalmas a választék a sírdíszekből, koszorúkból, ez a legforgalmasabb piaci időszak

2021. október 26., 16:39

Egy-egy család általában több koszorút is vásárol ilyenkor a sírokra, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiért kapják meg azokat a vásárlók. A piacon mintegy 300 négyzetméteren kínálják a szezonális termékeket az árusok. A krizantém közül a rozsdabarna a divat ebben az évben.

 

Hatalmas a választék a sírdíszekből, koszorúkból, ez a legforgalmasabb piaci időszak

“Azokért meg majd visszajövök!”

Több koszorút vásárolt ez a hölgy a piacon: sok az elhunyt a családban, az emlékezés mindenkinek jár különösen ilyenkor.

Horváth Györgyné
“Ismerőstől vásároltam, minden éven ide szoktunk jönni, és azért az árat is nézem, sok helyre kell vinni, azért nyolc koszorú, mást nem tudunk csinálni sajnos, mint ezt vinni, sajnos, de most kétszer kell jönnöm, mert nem tudott a férjem megállni autóval, úgyhogy így kell mennem.”

A család közösen készíti az eladásra szánt koszorúkat - mondja ez az eladó. Saját gyűjtés a díszek nagy része is. Emiatt nem adják túl drágán a kisebb-nagyobb alkotásokat. A közepes a legkeresettebb.

Horváth Károlyné - őstermelő
“A 25-ös a koszorúnak a mérete, ez például 30-as, a 25-öst meg tudom mutatni, ez jóval kisebb.”

A moha alapú koszorúk között akad igazán olcsó, de szép is. Ezek alig ezer forintba kerülnek. A sírtálak jóval drágábbak: a tízezer forintot is meghaladja egy nagyobb dísz ára.  

Janek Andrásné
“Közepes nagyságút szeretnénk, hát nem tudom, hogy mennyire jutunk, elég sok van látom, mindenhol, kint is, bent is vannak, hát koszorúra, nem tálra, mindenképpen, a hagyományos, meg árban is ugye, nyilvánvaló, hogy nem azt a drágát szeretnénk!”

Az év legforgalmasabb időszaka a piacon október 23 és 31 között - ezekben a napokban több, mint 60 standnál árulnak koszorút, krizantémot. Ebből most a cserepeset keresik, mert ezek több mint egy hónapig is szépek maradnak.

Vinkó Anett - Vasi Florita Kft.
“Ez a rozsdabarna színű, ami kicsit ilyen újdonság, most azt szokták most a vásárlók, a rozsdaszínt.”

A szálas krizantémot az utolsó pillanatban viszik, ebből is elsősorban a nagyobb fejűeket szeretik a vásárlók. Már ötszáz forintért is kapható nagyon mutatós a szombathelyi piacon. A cserepest több ezerért kínálják ebben a szezonban.