MNB - 2
MNB

Hírek

Hatalmas károkat okozott Vas-hegyen és környékén a hétvégi jégeső

2013. június 26., 18:11

A jég közel 80%-át elverte a szőlőnek. Nemcsak az idei, hanem a következő évekre is kihatással van a természeti pusztítás. Ráadásul a borászok nagy részének nincs biztosítása.

Hatalmas károkat okozott Vas-hegyen és környékén a hétvégi jégeső

"Sajnos a növény egész felületét érte. Észak-északnyugati irányból jött a jégverés. És mutatja, hogy ez az oldal szinte teljesen tönkrement."

A szőlőt ért károkat mutatja Hatos István hegybíró. Dió nagyságú jég esett a Vas-hegyen és környékén, ami végigpusztította a szőlőket. Nemcsak a fiatal ültetvényeket viselte meg a hirtelen jött jégeső.

"Ezek a termő vesszők, ezek rettenetes nagy kárt szenvedtek. Elvileg ezeknek kellett volna jövőre termést hozni, dehát ezek nem tudják."

A mostanihoz hasonló pusztító jégverésre nem emlékeznek a gazdák. Azt még nem lehet pontosan felmérni, hogy mekkora a kár, de becslések szerint a szőlő 80%-át elverte a jég. Sérültek a tőkék, a hajtások. Így kevesebb és minőségileg is rosszabb lesz az idei termés, már akinél lesz egyátalán. Sokévi munka veszett kárba néhány perc leforgása alatt. A legfontosabb feladat most a szakemberek részéről, hogy segítsék a növény regenerálódását.

Hatos István, hegybíró
Ha közelebbről megnézzük: nagyon sérültek a tőkék, a fiatal hajtások is, de az idősebb részek is. A sok sebzést le kell távolítani. Vegyianyaggal is kell segíteni. Tápanyaggal, olyan hatóanyagokat kell választani, ami a növény regenerálódását, új nevén, a stresszhatást tudja mérsékelni.

A problémát fokozza, hogy a gazdálkodók nagy részének nincs biztosítása. Akinek van azoknál is várhatóan csak kis részét fedezi a kárnak a biztosítási összeg. Pedig nagyon ígéretesnek látszott az idei termés. A virágzás utolsó fázisában tartott a növény, már a bogyók is megjelentek. Nem jártak jól a növénytermesztők sem. Ezt az árpát is elverte a jég, ahogy a kukoricát is. Az előzetes felmérések alapján a megyében mintegy 4000 hektáron érte jégkár a gyümölcsösöket, kalászosokat, szőlőket. A gazdálkodóknak 15 napjuk van a kárbejelentésre.