Hírek

Helló! itt az autisták!

2021. október 07., 18:57

Az autizmussal élők munkavállalási lehetőségeiről, és a környezetükben élők támogatási alternatíváiról hallhattak az érdeklődők a Helló! itt az autisták! elnevezésű rendezvényen. Az Esőemberke Alapítvány Savaria Moziban tartott rendezvényét a Nemzeti Szociálpolitikai Intézettel közösen szervezték. Bemutatták a szombathelyi lakóotthon 10 éves fennállására, az autisták által készített élményfilmet is.

 

Helló! itt az autisták!

Levendula csokrok és szappanok. Ezeket mind részmunkaidőben dolgozó autizmussal élők készítették. Nekik az úgynevezett atipikus, tehát a szokásostól eltérő foglalkoztatási forma felel meg, mely jelenthet részmunkaidőt, vagy alkalmi munkavégzést napi 4-6 órában személytől függően, folyamatos szakmai segítségnyújtás mellett.

Mádi Szabó Eszter - foglalkozási tanácsadó, Kockacsoki Nonprofit Kft.
,,Ugyanúgy nagyon fontosak, a klasszikus autizmus segítség eszközök, mint a napirend, a folyamatábra a napló hasonlók. Miután az autizmus egy nagyon tág spektrum,ezért mindig személyre szabott segítségre van szükség a munkavállalásban is. Ehhez vannak különböző formák, amikben lehet gondolkozni a fejlesztő foglalkoztatástól kezdve az akkreditált foglalkoztatásig akár a nyílt munkaerőpiacon is vannak autista emberek.”

A munka nem csak az önállóságról és a fizetésről szól, hanem az ehhez kapcsolódó szociális élet, értékteremtés, önbecsülés érzéséről mellyel társadalmilag hasznos tevékenységet tudnak nyújtani. Az Esőemberke Alapítvány az életre készíti az autizmussal élőket.

Nádorné Vörös Ibolya - kuratóriumi elnök, Esőemberke Alapítvány
,,Nyertünk a tavalyi évben egy pályázaton és egész év végéig fut ez a pályázat. Ebben több olyan programot tudtunk megvalósítani: családi klubot, szülő klubot tanácsadást, termékfejlesztést a foglalkoztatónkban, ahol jelenleg 24-en dolgoznak.

Az autizmussal élőket tipikusan monotonitást igénylő feladatok elvégzésére szoktak alkalmazni . Azokban a munkakörökben tudnak jól teljesíteni, amelyekben kiszámítható, strukturált feladatok vannak. pl. csomagolás, kerti munka. A Helló! Itt az autisták! elnevezésű rendezvényen az előadás mellett a lakóotthonukról készült filmet is láthatták az érdeklődők, valamint bemutatták azokat a termékeket, melyek a Holnap Házában és a Ma Házában készülnek.