Hírek

Helyettesítő tanárok

2011. június 21., 09:17
Tanárok ezrei maradnak fizetés nélkül a nyári szünetre - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Hogy pontosan mennyien vannak, arról nincs adat. Szombathelyen is több pedagógust érint ez a probléma. Az iskolák egy része hogy spóroljon, a helyettesítő tanárokat határozott időre, szeptembertől június végéig alkalmazza A szerencsésebbekkel tanév elején új megállapodást kötnek, a többiek pedig nézhetnek új állás után.
 
 
Helyettesítő tanárok

A Dési-iskolában is megkezdődött a szünidő. Az udvaron már a napközis táborban részvevő gyermekek játszanak, míg a pedagógusok az év végi munkájukat fejezik be. Némethné Raffai Teodóra szabadsága előtti napjait tölti, neki június végéig tart a szerződése.Egy gyesen lévő kolléganő helyettesítésére vették fel. Minden évben határozott időre köt vele az iskola megállapodást. Bár valószínűleg szeptembertől újra szükség lesz a munkájára, júliustól két hónapra mégis fizetés nélkül marad. Az igazgató felajánlotta neki, hogy a táboroztatásban részt vehetne, de az nem jelentene megoldást számára, ezért otthon marad erre az időre - mondja.


Némethné Raffai Teodóra - pedagógus, Dési Huber István Általános Iskola
"Van egy 3 éves kisfiam, óvoda nincs, és a felügyeletet jobban meg tudnám oldani. Mivel a tábor reggel 8-tól délután fél 5-ig elfoglaltságot jelentene számomra."
 
Hogy a két hónap után visszavárja-e az iskola, az majd kiderül. Nem ő az egyetlen, rajta kívül 3 pedagógus jár hasonló cipőben az intézményben. Ők a sétálóidejüket töltő, nyugdíj előtt állókat helyettesítették. Ezeket az állásokat újra meg kell pályáztatni. Így biztosat ők is csak július végén tudhatnak a jövőjükről. Tavaly alkalmaztak pedagógusokat ily módon először az iskolában. A csökkenő költségvetés miatt van erre szükség - mondja az igazgató, így spórol az intézmény.


Kiss Péter - igazgató, Dési Huber István Általános Iskola
"Ha veszek egy átlag 120ezer forintos bruttó, vagyis felbruttósított illetméynt, akkor utána lehet számolni, ez a milliós nagyságrendet is eléri."
 
Míg korábban július 1-től újra szerződést kötöttek a pedagógusokkal, most már ezt nem tudta megtenni az iskola. A négy tanár ebben a hónapban kap még fizetést, jövőjükről a nyár folyamán döntenek.