MNB
MNB - 2

Hírek

Helyi termelők mutatkoznak be egy 80 millió forint értékű pályázati programban

2023. június 05., 14:52

Fürjfarm, tejüzem, állatpark és csokoládéműhely - helyi termelők mutatkoznak be egy 80 millió forint értékű pályázati programban, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. vezetésével. Ezzel segítik és összefogják a hazai gazdatársadalomért, a helyi termékekért és vendéglátásért tenni akaró emberek munkáját.

Helyi termelők mutatkoznak be egy 80 millió forint értékű pályázati programban

 

Kéry Gabriella négy éve üzemeltet fürjfarmot Nádasdon. Múlt csütörtökön kóstolóval várta az érdeklődőket, beszélt az itt folyó munkáról, a gazdaság működéséről, füstölt fürjtojást is kínált a látogatóknak.

“Éger, bükk és gyümölcsfák…piros színt adjon.”

A madárállományt az évek során fokozatosan bővítette, ma már több száz példányt gondoz, elsősorban a tojásért tartja őket.

Kéry Gabriella - termelő

“2019 óta, pontosabban szeptemberben vettük meg az első kisebb állományunkat, 26 kis fürjet, ami eleinte még egy taposórácsos kis ketrecben volt bent, aztán nekünk is annyira megtetszett, hogy színes pöttyös kis tojások, mennyire egészséges és a húsa is szintén mennyire egészséges és pluszban szalmonellamentes, kúraszerűen is lehet fogyasztani a tojásokat, ezért gondoltunk egy nagyot, akkor több állatot is fogunk tartani. Most tartunk nagyjából 200 darab fürjnél, plusz még a picik, amik bent vannak, az nagyjából 90-80 db, úgyhogy majdnem már közelítjük a 300-as állományt.”

Nem csak fürtojás-termékeket készít, hanem gyógynövény szörpöket és lekvárokat is. A kertjéből gyűjti be az alapanyagokat. A farm-bejáráson a látogatók sok érdekességet megtudhattak a fürjek tartásáról. 16 helyi termelő bemutatása, termékeik népszerűsítése is célja annak az uniós támogatású programnak, amit a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. valósít meg év végéig.

Böde-Tóth Zsanett - vidékfejlesztési referens, Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.

“A célja tulajdonképpen kettős. Egyrészről a helyi termelők a tevékenységeik segítésére eszközöket szerezhetnek be, másrészről pedig olyan eseményeket szervezünk, amelyek kóstolókkal egybekötöttek, hogy a vásárlók, fogyasztók minél inkább megismerhessék a helyi termékeket.”

Az elmúlt hetekben nyílt napot szerveztek például Ódor Ervin oszkói tejgazdaságában is, ahol 3 és fél hektáros telepen 70 állatot tartanak. A tehenek naponta 250 liter tejet adnak. Túrót, sajtot készítenek, valamint egy szombathelyi és egy rábahídvégi tejautomatához is szállítanak friss tejet

Varga Károly, az alsóújlaki Őshonos Állatpark tulajdonosa is szívélyesen fogadta az érdeklődőket. A klasszikus vidéki életformát és hangulatot idéző gazdaságát a nulláról létrehozva, 2002 óta működteti, csaknem 40 hektáron. Manglicát, rackát, szürkemarhát is tart. A húsukból házias ízű, adalékanyag-mentes termékeket készít - ezeket is meg lehetett kóstolni a nyílt napon.

Szilvás Zsuzsanna

“Régi, hagyományos ízek jöttek vissza…jött be legjobban.”

A termelői portrésorozat keretében jövő héten egy vaspöri tejgazdaságba és egy séi csokoládéműhelybe szerveznek látogatást.