MNB
MNB - 2

Hírek

Hézagkiöntéses technológiával óvják Szombathely útjait

2021. november 30., 14:46

Egy budapesti cég szakemberei 18 helyszínen dolgoznak, speciális anyaggal töltik fel a repedéseket, hogy tartósabb legyen az aszfaltburkolat, és ne induljon el a kátyúsodási folyamat. A munkát az önkormányzat rendelte meg 8 millió forint értékben.

 

Hézagkiöntéses technológiával óvják Szombathely útjait

A Szűrcsapó utcában dolgoztak ma délelőtt az útkarbantartó gépek. Az autósok átmenetileg félpályás útlezárás mellett közlekedhettek az érintett szakaszon.

Természetes, hogy az asztfaltréteg egy idő után repedezik. A beszivárgó víz megfagy, majd újra felenged, egyre csak tágítja a rést, és előbb-utóbb kialakul a kátyú. A folyamat hézagkiöntéssel gátolható: a repedéseket vágógéppel 1 centi szélesre és 2 centi mélyre bővítik, majd ún. modifikált bitumennel töltik fel.

Czibók Péter - ügyvezető, OAT Kft.
"Ez a modifikált forró bitumen azt jelenti, hogy a bitument számunkra kedvező módon úgy alakítjuk át, azt szeretnénk elérni, hogy könnyen nyúljon és visszaalakuljon az eredeti méretére."

Ez a budapesti cég már húsz éve dolgozik Szombathely útjain, ám az utóbbi négy évben nem volt pénz hézagkitöltésre.

Horváth Soma - alpolgármester
"Régóta csinálja ezt a város, de az utóbbi években szünet volt, 2017 óta nem volt. A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően most 8 millió Ft értékben tudtuk ezt megrendelni, öt helyszínt már elvégeztek a cég munkatársai, most itt vagyunk a Derkovitson, ahol ha ezt rendszeresen elvégezzük, még tíz évig viszonylag jó állapotú úton autózhatnak a szombathelyiek."

A város a jelenlegi nehéz anyagi helyzetében is igyekszik elvégezni az út- és járdafenntartási munkákat, mondta el Horváth Soma. Idén 16 járda, a Thököly utcában két forgalmas buszöböl újult meg, és rendszeresen kátyúztak is. Elindult továbbá négy gyűjtőút - a Magyar, a Paragvári, a Nádasdy és a Dozmat utca - tervezésének előkészítése, jövőre ezeket is teljeskörűen rendbehozzák. Az útburkolatot megóvó hézagkitöltést 18 helyszínen végzik el, év végéig még a Körmendi út repedéseit is feltöltik.