Hírek

Hiány van az országban mezőgazdasági gépkezelőkből, gépszerelőkből

2012. január 30., 18:20

Szakemberek szerint ennek az az oka, hogy több iskolában is leépült vagy megszűnt a mezőgazdasági képzés az elmúlt években, így csökkent az utánpótlás. Vas megyében az ország más részeihez képest valamelyest jobb a helyzet. Ebben nagy szerepe van a vépi iskolának, ahol mintegy 200 diák tanul gépészeti ismereteket.

Hiány van az országban mezőgazdasági gépkezelőkből, gépszerelőkből

Ennél a vépi családi gazdaságnál több traktor, kombájn is segíti a munkát. Most végzik a szükséges szervízeléseket.
A tulajdonos szerint fontos, hogy az itt dolgozóknak van szakiskolai végzettségük, így nem kellett külön felkészíteni őket a gépek kezelésére, és szükség esetén javítani is tudnak bizonyos típusokat.

Szalai László, mezőgazdasági vállalkozó
Rendelkezzenek alapismeretekkel. Valamit csak tudni kell neki, ha a mezőn kint marad, hogy megtudja javítani.

Traktorral gyakorol az egyik diák a vépi szakiskolában. Itt mintegy 200-an tanulnak gépészeti ismereteket. Nemcsak a traktor vezetést sajátíthatják el a diákok, hanem más a mezőgazdasági gépek kezelését is.

Emellett oktatópadok is segítik a különböző irányítási rendszerek megismerését. Szakemberek szerint ahhoz, hogy megfelelő képzettséggel kerüljenek ki diákok az iskolákból, több időt kellene a gazdaságokban gyakorlaton eltölteniük, mint ahogy Szovéniában. Nálunk ez még nem teljesen van így.

Ugróczky László, igazagtó - FVM Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Vép
Ezért van jelentőssége a tangazdaságnak. Itt megtudnak ismerkedni midnen géppel. Működik egy gépkereskedő cég is. És vannak a 4-5 hetes összefüggő nyári gyakorlatok.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság 2010-ben a hiányszakmák közé sorolta a mezőgazdasági gépész szakmát. Ennek köszönhetően 77 tanuló ösztöndíjban részesül.