MNB - 2
MNB

Hírek

Hidat építettek hurkapálcából

2011. március 29., 14:52

Hídépítő versenyt rendeztek a Hefele Menyhért Építő- és Faipai Szakképző Iskolában. A tartószerkezeteket hurkapálcából készítették el a pályázó középiskolás csapatok. A kész alkotásokat terheléspróbának vetették alá.

Hidat építettek hurkapálcából

Volt olyan hurkapálca-híd, ami 50 kilogrammot is elbírt.



Hurkapálca, cérna, befőzőgumi és ragasztó. Ezekből az alapanyagokból készítettek hidat a háromfős csapatok a Hefele Menyhért Szakképző Iskola kreatív építő versenyén. Volt, aki terv nélkül érkezett, de a legtöbben készültek a megmérettetésre.

Böröndy Kristóf
"Az interneten néztünk utána a hídépítésnek, tészta hidakat néztünk meg és annak alapjaira és formáira próbáljuk ezt a hurkapálcikát elkészíteni."


A hídszerkezet megépítésére három órája volt a csapatoknak. Az alapanyagokat, szerszámokat a szervezők biztosították. A versenyt a Savaria TISZK is támogatta.

Bálint András - ügyvezető, Savaria TISZK
"Nagyon fontosnak tartjuk a Savaria TISZK-nél, hogy minden olyan kezdeményezést, amik a szakképző iskolákban a közösségfejlesztést, illetve a kreativitást elősegítik, ahhoz szeretnénk hozzájárulni."


A versenyre Vas megyei középiskolák jelentkezhettek. Népszerű volt a kiírás, az összes nevezést nem is tudták elfogadni a szervezők. Végül húsz csapat indulhatott, iskolánként egy.

Forróné Czeglédi Judit -  igazgató, Hefele Menyhért Építő- és Faipai Szakképző Iskola
"A tanulmányi versenyeken általában egy teremben, papíron kell a gyerekeknek válaszolni, ebben az esetben viszont manuális tevékenységről van szó, ahol rendelkezni kell azzal az elméleti tudással is, hogy milyennek kell lenni egy hídnak ahhoz, hogy ne dőljön össze."


A kész hídszerkezeteket terheléspróbának vetették alá. Volt olyan munka, ami 50 kilogrammnál is többet bírt.