Hírek

Hídépítés hurkapálcából

2012. március 06., 17:24

Második alkalommal tartottak hídépítő versenyt a Hefele Menyhért Szakképző Iskolában. A tavalyi, megyei esemény után idén rmár regionális versenyt rendeztek, amelyre 21 iskolából érkeztek csapatok. A feladat az volt, hogy minél stabilabb hidakat építsenek hurkapálcákból.

Hídépítés hurkapálcából

Lázas munka folyt ma a Hefele Menyhért Építő- és Faipari szakképző Iskolában: a második alkalommal megrendezett hídépítő versenyre a régió iskoláiból érkezett fiatalok készítettek különböző megoldásokkal apró hidakat. A lényeg az volt, hogy az építmények minél stabilabbak legyenek.

Tóth Árpád  tanár, Hefele Menyhért Szakképző Iskola

"A versenyen a fő feladat az minél nagyobb teher bírású híd készítése. Ezt úgy készítik a gyerekek, hogy kapnak mindenféle eszközöket, hurkapálcát, cérnát, valamint hőre lágyuló ragasztót és ezek segítségével saját maguk megtervezik a hidat."

A verseny célja többek között az volt, hogy a tanulók kézügyességét javítsák. A munkát három fős csoportokban végezték a diákok, akik szemmel láthatóan élvezték a hídépítést.

Németh Dávid

"Hogy minél többet bírjon a és mi nyerjünk végülis, ez a legfőbb cél. És hogy esztétikailag is jó legyen."

Az iskolában a versennyel párhuzamosan szakmai napot is tartottak, ahol többek között a hídépítés fejlődéséről és a hídtervezésről is hallhattak előadásokat a fiatalok.

Dombóvári Éva főtitkár, Hídépítők Egyesülete

"Ennek a szakmai napnak az a célja, hogy a Hídépítők Egyesületének a szakemberei előadás sorozatot tartsanak és adjanak elő a jelen levő fiataloknak, amivel népszerűsíthetjük a hídépítő szakmát és a hídépítést."

Az egyesület tapasztalai szerint a mély- és magasépítészet nem számítanak népszerű szakmáknak, ezért is tartják fontosnak az ilyen jellegű programok szervezését.