Hírek

Hivatalosan is megnyitották a Jeli Varázskert idei szezonját

2021. április 30., 14:14

Koszorúzással emlékeztek Közép-Európa legszebb botanikuskertjének alapítójára, Ambrózy-Migazzi István grófra, aki 1922-ben 5 hektáron kezdte el a növénytelepítéseket. Az arborétum azóta 118 hektárosra bővült, legfőbb látványossága a gazdag rhododendron gyűjtemény. A virágzás csúcsidőszaka május közepén várható, akkor érkezik Jelibe a legtöbb látogató.

 

Hivatalosan is megnyitották a Jeli Varázskert idei szezonját

Éledezik a Jeli Varázskert, a hűvös tavasz miatt az ilyenkor szokásoshoz képest két hét késésben vannak a növények. Virulnak a nárciszok, változatos színekben pompáznak a korai rhododendron fajták, bontogatja virágait a júdásfa is.

"Kis-Ázsiában honos, és a legenda szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát. A legenda szerint előtte fehéren virágzott, onnantól vörösek a virágai."

A kert tavaly 35 ezer látogatót fogadott. Idén április elsején nyitottak, azóta háromezren sétáltak a növényritkaságok között. A rhododendronok korai fajtái már virágoznak, a csúcsidőszak május 10. és 20. között várható, és egészen június elejéig valódi virágáradat lesz a kertben. Éppen ezért pünkösdkor hosszított nyitvatartással várják a látogatókat.

V. Németh Zsolt - miniszteri biztos, országgyűlési képviselő
"A virágok nyílnak, a fák teremnek, a természet éli az életét, és legfeljebb mi tekintünk ezekben az időkben máshogyan rájuk, megnyugvást, feltöltődést várva, és talán irigykedve is."

V. Németh Zsolt elmondta, a járvány ideje alatt a Jeli Varázskert a kirándulók kedvelt célpontja lehet, hiszen a bezártságban sokan keresik a kikapcsolódási lehetőséget, és erre a természet a legmegfelelőbb hely. Az idei szezonban is több újdonságot lehet majd látni, 5 millió forint értékben telepítettek növényeket.

Ruborits Tamás - közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"Két fő fejlesztést adtunk át, az egyik egy 165 fajból álló növénygyűjtemény, ez a tájövezetek részre koncentrál, főleg a kínai és a sziklás-hegységi növényrészek gazdagodtak, a másik pedig egy igazi exotikum, egy bambuszsétány, 6 méteres bambuszok között sétálhatunk, és egy kis patakon, sziklákon sétálgatva át lehet lépkedni, és egy japán erdő zárja ezt a kis sétányt."

A kertben nem kell maszkot viselni, csak a távolságtartásra kell odafigyelni, és a belépéshez nem szükséges védettségi igazolvány. A jegypénztárnál, a bejárat környékén, a mosdóban, a kilátónál és a lombkorona sétánynál viszont kötelező a maszk.