Hírek

Hódot mentettek

2022. május 24., 19:32

Duzzasztó aknába esett vaddisznóhoz riasztották hétvégén a tűzoltókat, aztán kiderült, hogy egy hód küzdött az életéért. Egy kutyát sétáltató férfi vette észre a Gyöngyös patak zsilipjénél az iszap fogságába került hódot. A Vas megyei katasztrófavédőket tavaly 14, idén eddig már 6 alkalommal riasztották bajba jutott állatok miatt.

 

Hódot mentettek

Lapát, deszka és főképp tenni akarás. Tűzoltók próbálták kimenteni a vaddisznónak hitt hódot a dr. István Lajos körút mellett, a Gyöngyös patak zsilipjénél. Az állat alaposan kimerült már a méteres iszapban, így békésen tűrte az életmentő segítséget. Egy arra sétáló vette észre a vergődő állatot, és hívta a 112-t.

Horváth Norbert
„Igazából eljöttünk sétáltatni a kutyát, és láttuk ezt a vizet, eljöttünk ide megnézni. Láttam, hogy ott mozog valami, azt hittem, hogy vaddisznó, sár volt, meg dagonya, aztán kiderült, hogy egy hód.”

A tűzoltóknak sikerült kimenteni a hódot szorult helyzetéből. A parton aztán alapos mosakodásba kezdett a szinte felismerhetetlenségig iszapos állat. Ebben is segítettek neki a megyeszékhely hivatásos tűzoltói: vászonvödörben vittek neki vizet, és háti puttonyból is permetezték. Rendszeresen előfordul, hogy bajbajutott állatokhoz kell vonulniuk. 2021-ben 14, idén eddig 6 alkalommal mentettek akár házi kedvenceket is.

Balogh Eszter – sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Van az a tipikus eset, amiket általában kisgyermekek szeretnek, hogy cica rekedt a fán. Ilyen volt idén Csepregen, amikor tűzoltó létrával felmentek a bajba jutott állatért, lehozták a tűzoltó egységek. Azonban van, hogy nagyobb állatot kell kimenteni, volt már, hogy ló esett gödörbe, vagy szarvasmarhát kellett a tűzoltó egységeknek heveder segítségével kiemelni a gödörből.”

A kimentett hód miután a szőrére ragadt iszap egy részétől megszabadult, komótosan elúszott a Gyöngyösön.