MNB
MNB - 2

Hírek

Holocaust megemlékezés

2011. július 04., 15:21

A holocaust nem tagadható. Emlékezni kell az áldozatokra és mindent meg kell tenni, hogy az antiszemitizmus eltűnjön a magyar közéletből - hangzott el a hétvégén rendezett Holocaust megemlékezésen. 1944. július 3-4-én több ezer szombathelyi zsidó polgárt hurcoltak el Auschwitzba.

Holocaust megemlékezés

A zsidó imaházban kezdődött a holocaust megemlékezés vasárnap délelőtt. Zsúfolásig megtelt az imaház a 67 évvel ezelőtt történt tragédiára emlékezőkkel. Valamennyiünknek kötelessége harcolni azokkal, akiknek viselkedése a háború előtti illetve a háború alatti sötét hangulatot idézi - írta a megemlékezőket köszöntő levelében Izrael állam magyarországi nagykövete.

Nem tudjuk nem megtörténté tenni az eseményeket, emlékeznünk kell az áldozatokra - mondta a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.

1944. július 3-4-én mintegy 3600 szombathelyi zsidó polgárt szállítottak el marhavagonokba zsúfolva Auschwitzba. A holokauszt kevés túlélőjét virággal köszöntötték a megemlékezésen. Az egykori szombathelyi zsinagóga mellett ma egy emlékoszlop emlékeztet a Holocaust mártírjaira és a 20. század legszörnyűbb tragédiájára. Az ünnepi megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el különböző szervezetek képviselői az emlékműnél.